První volby před 95 lety v samostatném státě i ve Starém Rožmitále vyhráli sociální demokraté

15.06.2014 08:40

Letos si připomínáme 100 let od vypuknutí první světové války v roce 1914. K tomuto výročí přineseme v létě seriál, v němž samozřejmě budeme nejvíce psát o Starém Rožmitále a o Rožmitále.

Teď vzpomeňme jiného výročí spjatého s tímto konfliktem. Po válce se 15. června 1919 konaly první volby v novém československém státě. Byly to sice volby komunální, ale ovlivnily situaci i na vládní úrovni.

Revoluční národní shromáždění neodpovídalo svým složením nové poválečné situaci, neboť klíčem k jeho sestavení se staly volby z roku 1911. Proto byly první poválečné volby - ač pouze komunální - očekávány s velkým napětím.

Volili muži i ženy podle všeobecného, rovného, přímého a tajného hlasovacího práva. Občanům tak byla dána nejširší možnost účastnit se správy obce už ne podle velikosti majetku, nýbrž podle schopností.

Na základě volebních výsledků byly již v květnu avizovány i možné změny ve vládě. Vítězně z tohoto střetnutí vyšli sociální demokraté, kteří získali přibližně 30 % hlasů. Jejich vítězství markantně signalizovalo zradikalizování české společnosti a její výrazný posun doleva. Na druhém místě se v komunálních volbách umístila agrární strana (21% hlasů), 16 procent pak získalo volební spojenectví socialistů a strany pokrokové. Bylo zřejmé, že v československé společnosti došlo k přesunům sympatií: proto již 2. července oznámili sociální demokraté a agrárníci záměr vytvořit novou vládu. 7. července pak ministr vnitra Antonín Švehla podal za nepřítomného premiéra Kramáře do rukou prezidenta Masaryka demisi vlády, k níž se Kramář telegramem z Paříže připojil. Sestavením nové vlády byl pověřen sociální demokrat Vlastimil Tusar.

A jak dopadly první volby v roce 1919 ve Starém Rožmitále?

Starostou byl zvolen Alois Kříž ze strany sociálnědemokratické, domkář z č. 81 v Luhu. Jeho náměstkem se stal Václav Blažek, členy obecní rady František Brettl, Josef Leitermann a Karel Červený, členy obecního zastupitelstva Vojtěch Diviš, Karel Zíb, Karel Šmíd, Alois Malý, František Kulovaný, František Mora, František Synek, Josef Veselý a Josef Petráň. V zastupitelstvu bylo osm členů za stranu sociálnědemokratickou a sedm za stranu agrární. I v dalších volbách během první republiky získávala ve Starém Rožmitále vždy nejvíce hlasů Československá sociálně demokratická strana dělnická.

Kontakt

Cvokařské muzeum Alej Johanky z Rožmitálu 74
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz