Po roce nás opět navštíví královna Johanka

18.06.2014 06:48

V Rožmitále se bude konat tuto sobotu už od 10 hodin až do večera tradiční historická slavnost Den s královnou Johankou, kterou navštěvují mnozí staroměstští občané i chalupáři.

Zahájí ji jarmark lidových řemesel, připraveny budou dobové hry pro děti, výstava Jiří z Poděbrad a ve 14 hodin projde městem historický průvod v čele s královnou Johanou z Rožmitála, druhou manželkou krále Jiřího z Poděbrad.

V bohatém programu se dále například představí divadlo PNUtí s originálním představením TrubaDůry a pohádkou O kohoutkovi a slepičce, pěvecký sbor ze Soběslavi, v 18 hodin bude koncert vynikajícího rožmitálského souboru Třemšínská kvítka, od 19 hodin následuje rytířské klání a od 21.30 bude hrát skupina Ginevra.

Kostým na slavnost je možné zapůjčit od 10. do 20. června v Podbrdském muzeu.

Poprvé se tato letní slavnost uskutečnila v Rožmitále už v roce 2003. Stalo se tak při příležitosti 545. výročí korunovace české královny Johany. Město tehdy založilo tradici, kterou chce každoročně připomínat významné historické události a osobnosti spjaté s Rožmitálem. Do realizace se snaží zapojit co nejvíce občanů města, školy a spolky. Královnu přijíždějí pozdravit také starostové a obyvatelé celého mikroregionu Třemšín a mnoho hostů z celé republiky.

Každoroční příjezd Johanky do města. Foto: Kulturní klub Rožmitál p. Tř.

Kontakt

Cvokařské muzeum Alej Johanky z Rožmitálu 74
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz