Naši na Dni hasičů

08.06.2014 07:43

Nedá nám to, abychom se ještě znovu nevrátili k sobotě 31. května 2014. O Muzejní noci jsme již psali, ale ono se toho ve Starém Rožmitále i ve městě dělo mnohem víc. Dalo by se říci, že tolik akcí na tak malé město ve stejný den bylo až příliš. Bylo to ostatně vidět i na návštěvnosti v obou muzeích, ale hlavně na Dni hasičů, který byl spojen s oslavou 15. výročí založení poloprofesionální JPO II při SDH Rožmitál pod Třemšínem. Byla škoda, že dost návštěvníků, hlavně dětí, bylo jen na oslavě dětského dne v hospodě u Blažka na koupališti.

Na Dni hasičů bylo totiž k vidění něco, co znají jen návštěvníci loňského memoriálu Aloise Jedličky ve Starém Rožmitále: Deset starorožmitálských hasičů, ochotných divadelních ochotníků, totiž u autobusového nádraží reprízovalo divadelní jednoaktovku „Pomoc, Berková, hoří ti hotel!“ Představení mělo samozřejmě opět velký úspěch. U starorožmitálských hasičů je však navíc nutné ocenit, že ještě dvě hodiny před vystoupením odváželi do sběru druhou fůru nasbíraného železného šrotu a pak se do začátku divadla posilovali v prvním starorožmitálském domku u rybníka. Tentokrát si v jednoaktovce zahrála i stará ruční stříkačka SDH Starý Rožmitál zakoupená v roce 1891 a nyní uschovaná v depozitáři Podbrdského muzea.

Děj této skvělé divadelní hry si můžete osvěžit na obrázcích z loňské premiéry na: https://www.staryrozmital.cz/news/memorial-podrobnosti-o-prestavce/

Musíme také vzpomenout naše nejmladší hasiče. Ti na Dni hasičů předvedli svoje umění a od diváků i starších kolegů se dočkali zaslouženého aplausu. Bylo znát, že děti i jejich instruktory hasičina, která nemusí být vždy jen dřina, opravdu chytla u srdce.

A tady jsou fotografie z divadelního představení dospělých i z požárního útoku nejmenších.

Všechny snímky pořídil Miroslav Pavlík.

Kontakt

Cvokařské muzeum Alej Johanky z Rožmitálu 74
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz