Josef Vondrášek k novele učitelského zákona

22.06.2014 09:00

Josef Vondrášek se postupně aklimatizuje do role poslance: Nenápadnou činností ve výborech a v klubu, a viditelnou při hlasování a projevech ve sněmovně. Jak už jsme informovali 18. března 2014, vystoupil náš poslanec na plenárním zasedání Poslanecké sněmovny k případu VVÚ Brdy (viz: https://www.staryrozmital.cz/news/s-pozadavkem-na-zachovani-vvu-brdy-zatim-stredocesi-v-parlamentu-neuspeli/ ).

Na poslední, desáté schůzi, která skončila 20. června 2014, vystoupil Josef Vondrášek k vládnímu návrhu novely zákona 5č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících. Podle tohoto zákona si měli učitelé s nedostatečnou erudicí doplnit do deseti let kvalifikaci. Deset let uběhlo a zákon, nezákon, přes 11 tisíc jich počítalo se zázrakem, který je od vzdělávání zachrání.

A skutečně – zázrak přišel. Kdyby se totiž zákon dodržel, leckde by vznikly problémy s vyučováním a navíc by se rozrostla už tak ohromná armáda nezaměstnaných.

Poslanecká sněmovna tedy teď projednávala v prvním čtení novelu, která umožní vykonávat přímou pedagogickou činnost po uvedeném datu rodilým mluvčím, učitelům některých předmětů pracujícím na zkrácený úvazek, pedagogickým pracovníkům s dostatečnou praxí, kteří dosáhli alespoň 55 let věku (u těchto osob se bude považovat předpoklad odborné kvalifikace při splnění určitých podmínek za splněný). Novela dále umožní školám zaměstnávat nekvalifikované pedagogické pracovníky, pokud nebude možné na jejich místa naleznout pracovníky kvalifikované.

Josef Vondrášek ve svém projevu požadoval, aby novelizovaný zákon pak v praxi neumožňoval různé výklady:

„Je tam určitý věk, je tam určitá doba praxe, řekl Vondrášek, „a ta doba praxe vlastně umožňuje to, aby to další vzdělání nemuselo být. A tam je taková pěkná obezlička, tam je to "podle druhu nebo typu školy". Takže základní škola má tři typy - základní škola, základní škola praktická, základní škola speciální. To znamená, že učitel, který má dvacet let praxe, bohatě splňuje požadovanou patnáctiletou hranici, která byla v dosud platném zákonu, tak deset let odučil na základní škole, deset let na speciální nebo praktické, ale pokud ředitel se chytne typu školy, tak to nesplňuje. V druhu školy to ale splňuje. Tady bych poprosil pana ministra, kdyby se toto nějakým způsobem srovnalo, protože je to moc velká síla daná do rukou ředitelů.“

Foto: Lidové noviny

 

 

 

Kontakt

Cvokařské muzeum Alej Johanky z Rožmitálu 74
262 42 Rožmitál pod Třemšínem
jindrich.jirasek@email.cz