Zámek dělá městu ostudu

26.08.2004 17:43

26.8.2004    Příbramský deník  

 

Když byla před časem po dlouhé pauze otevřena a zprovozněna Zámecká restaurace u rožmitálského zámku, uvědomili si místní ještě více, jakou je chybou, že zámek je veřejnosti nepřístupný.

Rožmitál - Nejenom Marie Fabingerová, která provozuje pohostinství v Zámecké restauraci, ale i další obchodníci na náměstí často musí zodpovídat zvídavé dotazy návštěvníků města. Všechny směřují k tomu, proč zámek obklopuje nepořádek a proč jsou jeho brány zamčené.

Zklamaný je každý turista, jehož kroky směřují k branám zámku. Ten je totiž výraznou a nepřehlédnutelnou dominantou okolní krajiny.

"Je to obrovská škoda i pro místní obchodníky, kteří tady na náměstí živoří. Zámek by výrazně zvýšil příliv turistů a pomohl i obchodům a restauracím k větším tržbám," posteskla si Fabingerová. "Byla bych ráda, kdyby se něco začalo dít. Neustále musíme vysvětlovat našim hostům, že objekt je nepřístupný. Lidé si navíc z okolí zámku dělají smetiště. Je to odpuzující a objekt je ostudou města. Už jsme dokonce z vlastní iniciativy instalovali ceduli, kde se lidé dočtou něco z historie zámku. Zdejší kraj je překrásný, ale turisté nedokážou pochopit, proč se s tak význačnou památkou nic neděje," dodala M. Fabingerová. Proto si s Pavlem Havlasem, jednatelem společnosti Trinity Coop,  která vlastní zámek, domluvila schůzku.

S Pavlem Havlasem jsme o budoucnosti zámku hovořili už v dubnu letošního roku. Tehdy tvrdil, že je zájmem společnosti zpřístupnit věž, jakmile to umožní stavební úpravy, aby byl přístup bezpečný. Nebránil se ani tomu, aby nádvoří sloužilo společenským akcím pod širým nebem. To samé povrdil i včera. "Nyní jsme vybrali správce, který bude s rodinou ve správcovském domku přímo v zámku bydlet. Čekáme na firmu, která do objektu přijede momtovat kuchyňskou linku. Podali jsme žádost o kolaudaci stavby," řekl včera Havlas. 

Předpokládá, že zhruba do poloviny září se rodina nastěhuje. S pomocí správce začneme vyklízet nádvoří a nic by nebránilo tomu, aby se tu na podzim mohla uskutečnit první veřejná akce, na níž se může představit s programem například místní umělecká škola nebo ochotníci. "Naše nabídka na využití nádvoří stále platí. V každém případě chceme, aby zámek sloužil veřejnosti a byl časem přístupný ve větším rozsahu," doplnil Havlas. To by jistě přivítali zaměstnankyně městského kulturního klubu, které chystají i pro příští rok společenskou událost podobnou letošnímu vítání královny Johanky. V příštím roce totiž uplyne 540 let od doby, kdy se Jaroslav Lev z Rožmitálu vydal na cestu kolem světa.

Když společnost Trinity Coop v roce 2001 získala zámek převodem z majetku Arcibiskupství pražského, nemohla čerpat po dobu tří let žádné dotace. V příštím roce však období vyprší a společnost bude žádat o peníze na rekonstrukci. Opravovat se má malý palác vedle věže a mimo jiné most před vstupní branou. Pavel Havlas tvrdí, že společnost vlastnící zámek už letos na podzim poskytne nádvoří pro první společenskou akci. Už jenom zpřístupnění věže zámku, odkud se naskýtá překrásný výhled do okolí, by do města přilákalo další turisty.


 


V

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode