Zákon o církevních restitucích lze v případě VÚ Brdy obejít – 2/2

01.02.2015 07:52

Dokončení z 31. ledna 2015.

Znamená to tedy, že kdyby stát posuzoval žádost arcibiskupství ještě v době existence vojenského újezdu, tak nemá církev nárok. Ale víme, že Arcibiskupství pražské zažádalo na Rožmitálsku o navrácení 3 400 hektarů lesů a dále o polnosti a rybníky, zatím se však celá záležitost ze strany SPÚ i Lesů v ČR vleče a zůstává neposouzena. Copak teprve Brdy!.

„Podle právníka a bývalého šéfa SPÚ Petra Šťovíčka“, pokračuje Právo, „ by církve v případě vojenského újezdu neměly uspět ani ve správním řízení u SPÚ, ani u soudu, protože za rozhodující považuje datum, kdy skončila doba na podávání žádostí, tedy 2. ledna 2014.

„Podle mého by nikdo neměl tuto hranici rozšiřovat ani zužovat. Z hlediska právní jistoty je nepřípustné, aby na to mohly nové zákony takto zpětně působit,“ sdělil Právu Šťovíček.

Podle něj by pak mohlo dojít k situaci, kdy by stát mohl založit nový vojenský újezd na vrácených pozemcích, a tím církevní vlastnictví znejistit.

Podle restitučního zákona stát nesmí vydávat majetky nejen ve vojenských újezdech, ale ani v přírodních parcích a rezervacích. Vydat nesmí ani veřejné komunikace, které byly schváleny územním plánem. Toho se církve obávají, protože stát i obce by teď mohly nové komunikace a rezervace dodatečně schvalovat, a tím vydání znemožnit.

To se podle Štíchy už v jednom případě stalo. „Poté, co jsme podali výzvu, se pozemky staly součástí národní přírodní rezervace a zástupci Lesů ČR nám řekli, že nám to nevydají, protože není rozhodujícím okamžikem podání výzvy, ale okamžik, kdy by se to mělo vydat,“ podotkl Štícha.

Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka to může platit i opačně. „Je nezbytné v dohodách posoudit aktuální stav – tedy možnost vydat pozemky na územích, kde se zrušila např. přírodní rezervace nebo vojenský újezd, popř. se změnil územní plán,“ řekl Právu.

Odhadovaná hodnota církevního majetku byla 134 miliard korun, z toho by měl stát vrátit majetek za 75 miliard. Zbývajících 59 miliard se stát zavázal církvím vyplatit během 30 let i s inflací. To může paušální náhradu zvýšit na 100 miliard korun.“

Co ještě k článku Práva dodat: Církevními restitucemi na Rožmitálsku jsme se zabývali v Novinkách již několikrát, stačí si jen kliknout:

11.1.2013: https://www.staryrozmital.cz/news/cirkev-zazadala-o-navraceni-lesu-kolem-rozmitalu/

11.2.2013: https://www.staryrozmital.cz/news/do-dvou-let-budou-v-rozmitalskych-lesich-hospodarit-zamestnanci-cirkve/

27.6.2013: https://www.staryrozmital.cz/news/rozmitalske-panstvi-bude-jen-jednou-z-peti-lesnich-sprav/

18.9.2013: https://www.staryrozmital.cz/news/jak-u-nas-pokracuji-cirkevni-restituce/

8.11.2013: https://www.staryrozmital.cz/news/nove-informace-o-cirkevnich-restitucich-na-rozmitalsku/

9.11.2013: https://www.staryrozmital.cz/news/nove-informace-o-cirkevnich-restitucich-na-rozmitalsku-ii/

14.1.2014: https://www.staryrozmital.cz/news/dodatecne-vyzvy-arcibiskupstvi-prazskeho-k-vydani-pozemku/

17.3.2014: https://www.staryrozmital.cz/news/jak-bude-cirkev-hospodarit-v-rozmitalskych-lesich/

2.10.2014: https://www.staryrozmital.cz/news/cirkevni-restituce-dohody-o-navraceni-pozemku-uzavreny/

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode