Valná hromada hasičů - díl třetí. Všechno je v lidech

09.01.2024 00:43

V druhém díle jsme končili potleskem pro odcházejícího starostu Milana Poláka. Potlesk v sále to však nebyl jediný.

Marcele Minaříkové (70), jako teprve čtvrtému členu starorožmitálského sboru a první ženě bylo totiž uděleno nejvyšší vyznamenání Zasloužilý hasič. Jelikož se pro něj nemohla dostavit do mekky hasičů - zámku v Přibyslavi - předal jí ho na sobotní valné hromadě za Okresní sdružení hasičů v Příbrami Milan Spilka.

Marcela Minaříková vstoupila mezi hasiče v roce 1971 už ve svých sedmnácti letech a hned následujícího roku se stala členkou výboru, kde měla na starosti práci se ženami. Po sedmileté přestávce ve výboru jí byl svěřen hasičský potěr. V roce 1979 založila s manželem Václavem kroužek mladých požárníků a dalších deset let měla starorožmitálská požární jednotka její zásluhou vynikající mládežnické výsledky. Od roku 1988 až do roku 1996 a poté v letech 2009 až 2015 zastávala ve výboru funkci jednatelky a některé roky také kronikářky.

Nositeli vyznamenání Zasloužilý hasič jsou v SDH Starý Rožmitál ještě Alois Jedlička (+76), František Veselý (69) a Josef Hrdina.

Účastníci valné hromady tleskali i posledně jmenovanému, který 10. ledna oslaví v plné svěžesti devadesát let. Spolu s Jiřím Boturem (88) a Zdeňkem Kalou (93) patří ve sboru k nejzkušenějším členům.

Marcela Minaříková se svými hasičátky v roce 1979 ...

...a na výroční valné hromadě 6. ledna při přebírání vyznamenání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode