Starorožmitálský hasičský sbor se sešel na výroční valné hromadě

08.01.2015 11:55

V sobotu 3. ledna 2015 uspořádal Sbor dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále v městském Společenském centru výroční valnou hromadu, která byla spojena s volbou nového výboru na příštích pět let.

Výroční hromady se zúčastnilo podle oficiálního sčítání 44 členů a členek, ale během jedenapůlhodinového jednání jich bylo nejméně o tři více, neboť někteří hasiči dorazili se zpožděním. Schůzi, na kterou se dostavilo opravdu nečekané množství hasičů(ek), takže se přidával stůl a židle, již tradičně moderoval František Matějka.

Zprávu o činnosti a plán práce na příští rok přednesl zastupující starosta Jiří Homulka. Mimo jiné konstatoval, že k 1. lednu 2015 má sbor 81 člena, z čehož je 19 žen a navíc 14 dětí. Takže celkem je ve Starém Rožmitále 95 hasičů, hasiček a hasičátek. Zprávu o činnosti nebudeme komentovat, neboť všechny jen trochu významnější činnosti a akce jsme průběžně přinášeli na našem webu. (Lze si je vyvolat kliknutím na titulní stránce webu na štítek SDH). Snad jen jedinou doušku. Všechny předsevzaté úkoly byly splněny, až na jeden: Stále nevíme, jak rozebereme lávku vedoucí z Luhu na hřiště, kdyby přišla – nedej bože! – povodeň.

Se zprávou revizní komise seznámil přítomné Pavel Zehnula a s dobře vedenou pokladnou se pochlubila Marie Stoklasová.  S výsledky práce s dětmi se před publikem vytáhla Lenka Vaňková a s nedostatečnými lidskými zdroji v soutěžním mužstvu se svěřil Jan Mora.

Vyvrcholením výroční valné hromady byla volba nového výboru a nové revizní komise. Až na jednoho hasiče, jenž se zdržel hlasování, zvedli všichni ostatní při otázce „Kdo je pro?“ ruku a všech 15 funkcionářů bylo tedy zvoleno. Jména nových výborů přineseme v další zprávě.

Na výroční valné hromadě se mohli staroměstští hasiči pochlubit dobrou prací s hasičátky, jak familiérně nazýváme hasičský potěr. Lenka Vaňková seznámila plénum s dobrými či ještě lepšími výsledky ze soutěží i s nejrůznějšími akcemi, které s dětmi ona i její kamarádi absolvují.

Důležitým faktorem v SDH Starý Rožmitál je rovněž enormní zájem rodičů o výcvik svých dětí, které jsou mnohdy oběma rodiči na soustředění mimo obec doprovázeny. Na druhé straně je ale nutné přiznat, že ne všechny děti z těch čtrnácti, které jsou ve sboru evidovány, na srazy a cvičení docházejí. Snad se vzpamatují (a především rodiče) a jejich členství nezůstane jen na papíře. Výcvik a hasičská výbava dětí něco stojí a měsíční sběr starého papíru pokryje jen nepatrnou část nákladů. A pak se samozřejmě může stát a také se to nyní většinou stane, že v dorosteneckém věku se mladým zapálí lýtka a s hasičinou praští a o pár let se z obce odstěhují za prací někam do tramtárie, neboť tady o ni skoro nezavadí.

Už před několika týdny jsme přinesli zprávu, že se bude pravděpodobně ve starorožmitálském sboru zakládat soutěžní družstvo žen. Lepších a hlavně hezčích poloviček je mezi hasiči ve Starém Rožmitále opravdu dost. Z devatenácti žen se už družstvo sestavit dá. Na výroční valné hromadě sice nic oficiálně nezaznělo, ale v kuloárech se šuškalo, že soutěžní družstvo SDH Starý Rožmitál už existuje! Tak se necháme překvapit. Ostatně vytvoření ženského družstva podpořili i zástupci 9. okrsku.

Jednání hasičů pozdravili zástupci oddílu národní házené, která má ve Starém Rožmitále domovské místo už 85 let, Josef Hrdina jun. a Václav Sýkora. Uvedli, že v letošním roce by se mělo v Rožmitále opět konat celorepublikové soustředění nejlepších juniorů. Podmínkou je ovšem vybudování umělého povrchu, což je věc z finančního hlediska stále nejasná. V diskuzi bylo vzpomenuto období před 30 lety, kdy téměř každý hasič byl házenkářem a každý házenkář hasičem. Taková situace sice teď není, avšak i tak házenkáři a hasiči vedle sebe i nadále působí v mírové koexistenci. A tak by to mělo být i nadále. Vždyť co by bylo ve Starém Rožmitále, kdyby se zde nehrála národní házená a kdyby se hasiči, kromě požárního výcviku, nestarali o kulturní pozdvižení a společenský život? Hospodu máme provizorní, mlýn nám padá na hlavu, bývalý kulturní dům úspěšně chátrá, nejméně deset rodinných stavení je opuštěných.

A tak se už těšme na 85. výročí založení české házené a na 135. výročí založení hasičského sboru ve městě.

Záběry z výroční valné hromady.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode