Složitá sestupová matematika

21.04.2017 11:41

Přestože je po podzimní části 2. ligy v národní házené rožmitálský Spartak z dvanácti mužstev v polovině tabulky na šestém místě, jistě nebude na škodu se seznámit, jak to bude po skončení soutěže. A předem říkáme – není to vůbec jednoduché. Existuje totiž i možnost, že z 2. ligy může do oblastního přeboru sestoupit i mužstvo z devátého místa! Vše je totiž odvislé od konečně tabulky 1. ligy.

Z první ligy sestupují mužstva, která skončí na posledním a předposledním místě a na jejich místa postoupí z 2. ligy vítězové obou skupin (2. liga má dvě skupiny – tzv. českou A a tzv. moravskou B).

Z obou skupin 2. ligy sestoupí mužstva, která se v tabulce umístí na 10. až 12. místě. To ale platí jen v případě, že z 1. ligy sestoupí jedno české mužstvo a jedno moravské. Když se ale stane, že – v našem případě – z 1. ligy sestoupí dvě česká mužstva, tak obě sestoupí do naší skupiny a tím pádem do oblastního přeboru sestoupí i mužstvo, které se v tabulce umístilo na devátém místě. Takže by u nás sestupovala čtyři mužstva!

V opačném případě, kdyby z 1. ligy sestoupila dvě mužstva z Moravy, tak u nás sestoupí jen mužstva z posledního a předposledního místa. Takže budeme letos na jaře bedlivě sledovat vývoj v 1. lize.

A ještě: Jelikož národní házená si snaží zajistit budoucnost, svaz nutí oddíly hrající v 1 a 2. lize, aby měly minimálně dvě družstva mládeže hrající v dlouhodobých soutěžích. My máme jen jedno – mladší žáky – a tak nám svaz z konečné tabulky odečte jeden bod a ten může být v konečné sestupové matematice velmi důležitý.

Věřme, že naši borci hned v prvních kolech ukážou, že starosti se shora uvedenou matematikou byly zcela zbytečné.

 

Ilustrační foto

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode