Sevřou rožmitálské údolí solární panely ČEZ?

31.01.2024 00:15

Ani ne před dvěma týdny prozradil pražský arcibiskup Jan Graubner v rozhovoru pro portál Newstream.cz, že arcidiecéze se chystá uzavřít rámcovou smlouvu s ČEZ na využití církevních pozemků pro stavbu solárních elektráren. Rozpracovány jsou dvě varianty: Buď si arcibiskupství postaví elektrárnu samo a elektřinu bude firmě ČEZ prodávat anebo ji pozemek pronajme.

Vzhledem k rozmístění arcibiskupských statků po Čechách a také k tomu, že by se podle arcibiskupa jednalo o pozemky - jak řekl 3. a 4. kategorie - lze dovodit, že vhodné by mohly být některé, zemědělsky intenzivně neobdělávané pozemky v podhůří Brd.

Náš závěr potvrdil tiskový mluvčí Arcibiskupství pražského Stanislav Zeman: „Arcibiskupství opravdu usiluje o fotovoltaiku na Rožmitálsku, ale v tuto chvíli je to zatím jen v idejích, rozhodně ještě nemáme přesný plán s harmonogramem.“

V této souvislosti připomeňme, že kromě rozsáhlých lesů u Rožmitálu, žádala arcidiecéze v rámci církevních restitucí o vrácení pozemků na Rožmitálsku v deseti katastrálních územích: V katastru Roželova (61 pozemků), Hutí (26), Věšína (24), Skuhrova (23), Rožmitálu p. Tř. (16), Vranovic (8), Bukové a Voltuše po sedmi, Starého Rožmitálu (5) a Pňovic (4).

Arcibiskupství pražské se vzdalo kromě rožmitálského Panského domu podnikání v hotelnictví a snaží se hlavně investovat do lesnictví, nájemních bytů a teď i do solárního byznysu.

Ilustrační foto: Facebook ČEZ

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode