Rožmitálský zámek chátrá dál

19.11.2003 17:37

19.11.2003    Příbramský deník   

 

V žádné propagační tiskovině o Rožmitálu nechybí zmínka o místním zámku. Pod stručnou historií je na internetových stránkách města pro turisty důležité upozornění: Zámek je pro veřejnost nepřístupný.

Rožmitál - Podle všeho, jak se nový majitel snaží zámek renovovat, může na internetu upozornění přetrvávat dlouhé roky.

V roce 1998 dostala zámek církev, když byla mezi městem a ní sepsána darovací smlouva.

Za časů minulého režimu tu byly kanceláře, dílny a byty lesního závodu. Někdy v polovině sedmdesátých let se lidé z bytů vystěhovali a zámek byl předán městu. Na krátký čas ještě zůstaly kanceláře. Přestože se podařilo opravit jeden z paláců, deset roků rezivělo lešení kolem věže. Prázdný zámek po vystěhování lidí a poté i kanceláří chátral ještě více. Po revoluci se radnice snažila pokračovat v opravách. Z důvodu nejistého vlastnictví, protože existovala blokace na restituční majetek církve, to nebylo tak jednoduché. Přesto město získalo dotaci a nakonec se podařilo alespoň opravit hlavní věž. Také byla zahájena stavba správcovského domu. Staticky byl zajištěn jeden z menších sálů.

Bohužel jsou nyní mezi jednotlivými stavebními etapami dlouhé přestávky a když byl domek téměř dokončen, je znovu ponechán na pospas zlodějům a vandalům. U dveří chybějí kované kliky, okna jsou rozbitá.

 "Mrzí nás v jakém stavu památka je, protože si každý myslí, že zámek je dosud města," řekl místostarosta Jiří Matějka. "Sami na své náklady sečeme a uklízíme přilehlý park. Loni zničila povodeň kamennou terasu pod mostem u zámku. S tím ale nemůžeme nic dělat. Kolikrát už jsme žádali policii, aby se tam občas podívala, protože tu pokračuje ničení a rozkrádání majetku. Nebyl by přeci problém dostavět správcovský domek, aby to tu někdo pohlídal," uzavřel Matějka.

Radní už na jaře upozornili v dopise na neutěšený stav objektu kardinála Miloslava Vlka. Za toho odpověděl vedoucí správy majetku Karel Štícha. Vysvětlil, že Arcibiskupství pražské v roce 2001 převedlo objekt na společnost Trinity Coop. Tu církev založila společně se zahraničním partnerem pro zlepšení podmínek financování oprav. Bohužel současný stav tomu neodpovídá. Štícha nás včera upozornil, že informace ohledně objektu může zodpovědět jednatel společnosti Trinity Coop, která zámek vlastní.

Text k foto: Vedle opravené hlavní věže s ochozem je zbytek zámku silně zdevastovaný.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode