Před 10 lety vznikla jedinečná autentická nahrávka Rybovy mše - IV

22.12.2013 09:54

Jak už jsme psali v prvním díle našeho miniseriálu o vzácné zvukové a obrazové nahrávce Rybovy České mše vánoční v provedení rožmitálských zpěváků a hudebníků z roku 2003, panoval tehdy o Štědrém večeru pořádný mráz a někteří účinkující onemocněli či se nemohli do farního kostela ve Starém Rožmitále vůbec dostat. A tak se například koncert odehrál bez Rybou předepsané violy.

Nástrojové obsazení rožmitálského provedení se již dlouho nemění: dvoje housle, viola, kontrabas, flétna, dva klarinety, dvě trubky, pozoun, tympány. Nepůvodní zvláštností jsou dvě trubky namísto lesních rohů.

Ostatně, Rybova skladba se hraje na Vánoce v desítkách, možná stovkách míst v republice, a především v malých obcích zaznívá v takovém obsazení nástrojů, jaké jsou k dispozici.

Zvláštnosti se však objevují i na profesionálních nahrávkách. Především posledních dvacet let došlo k jistému uvolnění z tradičního provedení a mši si lze na CD poslechnout v nejrůznějším podání. A to nás v budoucnu jistě čekají ještě další žánrové stylizace a úpravy.

V roce 200. výročí prvního uvedení mše bylo v Brně vydáno cédéčko, ve kterém originální lesní rohy, varhany a tympány nahradil cimbál a také dudy. Muzikolog dr. Pavel Sýkora k němu v přebalu napsal:

„Českou vánoční mši lze směle – v souladu s terminologií dnešní pop-music – nazvat hitem. Její obliba coby symbolu českých vánoc zasahuje široké vrstvy, a to i ty skupiny posluchačů, jež běžně vyhledávají zcela jiné hudební žánry. Důkazem jsou četné úpravy, např. rocková, folková, ale i pro dechovku.“

Před osmi lety přišla do prodeje remasterovaná, dvacet stará nahrávka, na které zpívají Jaromír Nohavica, Robert Křesťan, Wabi Daněk, Pavel Žalman, Lohonka a další umělci. Mezi jednotlivé části mše je vloženo pět koled, které vlastně posluchače provázejí dějem a dotvářejí tak příběh Kristova narození. V tomto provedení Rybovky, jak se skladbě familiérně přezdívá, se mění nejen obsazení orchestru, ale místy dokonce i melodie.

V roce 2003 nahrál mši na kompaktní disk swingový a taneční orchester RK-Band a jeho hudební aranžér klidně zaměnil klasicky obsazený orchestr za big-band a orchestrální aranžmá.

Zatím asi „nejbláznivější,“ prodejně dostupné provedení České mše vánoční, představuje cédéčko vydané v roce 2005. Na něm je mezi vánočními koledami sice jen první část skladby, ale zato v rytmu disko. V druhé části nosiče je pak ještě verze karaoke.

Vánoční mše Hej, mistře už není jen skladbou Rybovou, je už skladbou zlidovělou. A podle toho, co víme o Rybově životě a jeho názorech, jistě by proti tomu neprotestoval.

Folkové a diskotékové provedení Rybovy mše.

Pokračování zítra.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode