Ocenění pro Františka Fraňka

16.03.2017 02:59

Na výroční členské schůzi oddílu národní házené Spartaku Rožmitál, která se konala 11. března, se dostalo ocenění Františku Fraňkovi, jenž oslavil na konci ledna pětašedesáté narozeniny. Na popud mládežnické organizace, jejímž předsedou byl právě on, totiž došlo v roce 1975 k obnovení tradice národní házené v obci.

Začátkem 60. let zájem o tento krásný sport slábl, mužstvo se scházelo jen v sedmi, diváků ubývalo a tak v roce 1963 odstoupilo mužstvo Starého Rožmitálu z plzeňského přeboru a oddíl byl rozpuštěn. V roce 1975 se ale potvrdilo, že kořeny národní házené ve Starém Rožmitále zarostly příliš hluboko a že ani dvanáctiletá přestávka nemohla natrvalo přerušit tradici této hry ve zdejší obci.

Založení oddílu národní házené bylo schváleno na členské schůzi místní organizace Socialistického svazu mládeže 22. června 1975. Bezprostředně bylo započato s obnovou bývalého hřiště. Při práci bylo odpracováno více jak tisíc hodin. První utkání na znovu vybudovaném hřišti bylo sehráno 14. září 1975.

František Franěk patřil hned od začátku do základního hráčského kádru. Spolu s ním v polovině 70. let nastupovali do zápasů soutěže Západočeského kraje také Miroslav Leiterman, Miroslav Trčka, Karel Sadílek, Svatopluk Zehnula, Pavel Zehnula, Václav Sýkora, Eman Trefný, František Hroch, Josef Melichar, Ladislav Kopáček, Pavel Metlička a František Šourek. Trenérem byl Alois Metlička. 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode