Nečekaná italská návštěva v muzeu

17.06.2016 06:30

V neděli 12. června 2016 se toho sešlo ve Starém Rožmitále opravdu hodně. O házenkářské slávě už jsme psali, o hospůdce U splavu nyní vedené Irenou Pulcovou ještě někdy napíšeme, ale teď se s vámi musíme ještě podělit o radost z nečekané návštěvy ve Cvokařském muzeu.

Půl hodiny před začátkem posledního a slavnostního utkání v národní házené se nečekaně u muzea objevil tranzit s italskou značkou a s nápisy Valle di Ledro. Nechtělo se ani věřit té náhodě: Přesně před měsícem jsme totiž v údolí jezera Ledro v oblasti Trentino byli a vyměňovali si poznatky s tamějšími posledními třemi cvokaři, kteří své řemeslo jednou za měsíc předvádějí turistům. A ve skupince italských návštěvníků ve Starém Rožmitále byl i Pietro Coló, jeden z těch tří! To bylo překvapení!

Překvapením ale nebylo, že právě o minulém víkendu Italové byli u nás a hlavně v Příbrami, kde se zúčastnili oslav 800 let založení města. Příbram je pozvala, neboť s údolím Ledro ji pojí přátelské svazky a historie započatá před 101 lety. V roce 1915 totiž rakousko-uherská armáda vysídlila na 3 000 obyvatel údolí právě na Příbramsko (i jinam v Čechách) z obavy před postupující válečnou frontou. Italové pak u nás nečekaně pobyli tři dlouhé roky.

Tohle a ještě mnohem víc bude v seriálu, který o Valle di Ledro, jeho vztahu k Příbramsku i Rožmitálu a o tamních cvokařích připravujeme na léto.

Nenadálá návštěva, kterou bychom ani – nebýt náhody – nezaregistrovali, nás však přinutila napsat tuto anonci už nyní.

Pietro Coló, jeden z posledních tří cvokařů ve Valle di Ledro, byl návštěvou starorožmitálského Cvokařského muzea viditelně dojat

Italy zajímal v muzeu každý detail

Nebýt jejich nápadně pojednaného automobilu, ani bychom jejich návštěvu nezaregistrovali

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode