Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty – 8/9

27.03.2017 06:26

Povídání o životě cvokařů v rožmitálském údolí a jejich stravování před druhou světovou válkou jsme započali již v minulém díle.

Teď pokračujme vyprávěním Vojtěcha Dreschslera z Bukové: „Kdo měl krávu nebo dvě, máslo prodal, vejce taky, a sám si koupil v krámu sádlo, poněvadž to bylo o tři, čtyři koruny levnější. Co se doma vypěstovalo, to se prodalo. Živili jsme husy, a když byly vykrmené, prodala je matka na trhu. My bychom je taky byli snědli, ale byly potřeba peníze. Rovněž mléko prodávali majitelé krav těm sousedům, kteří vlastní neměli.“

Karel Matějka z Věšína ještě v 70. letech vzpomínal: „Mléko se kupovalo v baráku, kde měli krávu – za tři krejcary byl půllitr. Obilí jsme dávali semlít v blízkých mlýnech. Chléb se pekl ze směsi žita, ječmene, ovsa, vikve a hrachu, která se ve mlýně semlela dohromady. Ostatní potraviny, zejména cukr, kávoviny, rýži a luštěniny kupovali jsme v místních krámcích soukromých obchodníků se smíšeným zbožím a později, v době první republiky i v konzumech.“

Například ve Věšíně měli v době první republiky obchody se smíšeným drobným zbožím a potravinami čtyři obchodníci. Drobné potřeby dodávali rovněž podomní obchodníci, tzv. sklenkáři, s košíkem na hlavě, později s krosničkou, v nichž nosili různé kartáčky, mýdlo a další hygienické potřeby. Potraviny, zvláště takové, které rychle podléhaly zkáze, jako jsou lesní plody a máslo, prodávaly hokynářky.

Recept na škubánky: Oloupané brambory nasypeme do vařící mírně osolené vody a vaříme skoro doměkka. Pak část vody z brambor slijeme (zbylá voda by měla sahat nejvýše do poloviny brambor). Brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik děr. Pod pokličkou necháme brambory propařit na mírném ohni nejméně 1/4 hodiny. Pak brambory rozšťoucháme na hladké těsto. Lžící namáčenou v rozehřátém tuku vykrajujeme škubánky, na talířích pak posypeme nebo polijeme, čím chceme, podle své chuti. Například rozemletým mákem s cukrem a omastíme, nastrouhaným tvrdým tvarohem, osolíme nebo osladíme a omastíme, strouhankou a osladíme nebo osolíme a omastíme, hruškovou pracharandou (sušené mleté hrušky), osladíme a omastíme nebo polité švestkovou merendou, která může být smíchaná s mákem.

Dokončení seriálu za týden.

Ilustrační foto www.ireceptar.cz

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode