Dvanáctiletý marný boj s mladistvými vandaly majitel Cvokařského muzea vzdává

15.07.2023 22:18

Jak je všeobecně známo, Cvokařské muzeum je založeno na důvěře k lidem. Vstup je zdarma a návštěvník v něm může pobýt sám, jak dlouho chce.

Přesně na den jeho otevření, to bylo 16. července v roce 2011, teď majitel zvažuje, že ho zavře. Přiznal, že věčný boj s mladistvými vandaly prohrává a na stále nová nemilá překvapení, krádežemi počínaje a ničením konče, už nemá nervy.

Někdy lze škody nahradit či s nízkými náklady opravit. Teď už je toho ale moc. Informační panely jsou polepeny nálepkami a nenávratně poškozeny. Spodní části nálepek pak byly výsměšně nastrkány do pokladničky. Škoda do tisíců.

Hlásit čin policii nemá smysl. V září 2019, kdy vandalové poničili nákladnou fototapetu a fotoplátno v chodbičce, tak bylo učiněno. A výsledek policejního pátrání? Tento:

Krajským ředitelstvím Policie České republiky jsme byli písemně informování, že „obvodní oddělení v Rožmitále pod Třemšínem odložilo trestní věc podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci podle paragrafu 228/2 trestního zákoníku, kterého se měl dopustit neznámý pachatel. Nepodařilo se zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání dle par. 160 trestního řádu.“ Prostě se nepodařilo zjistit osobu zcela určitě nezletilého vandala. „Po neznámém pachateli je nadále pátráno“, píše se v dopise.

A pátrá se patrně doposud.

Prostě Rožmitál stále není jako nějaké srovnatelné městečko na západ či na jih od našich hranic...

Tečka.

Pár ukázek práce naší mládeže v muzeu

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode