Červánky tentokrát ohlásily ochlazení

04.07.2016 04:42

Pozoruhodný úkaz jsme mohli v sobotu 2. července večer sledovat nejen ve Starém Rožmitálu, odkud je naše fotografie. Celou krajinu totiž zalilo po osmé hodině od západu intenzivní červené světlo.

Podle Wikipedie tento úkaz nastává především v létě za západu slunce. Hlavně po větrném dni se v atmosféře nachází velké množství zvířeného prachu. Při stmívání dochází k ochlazení atmosféry. Vlivem poklesu teploty vodní páry kondenzují v podobě ledových krystalků na částečkách prachu. Když sluneční paprsky ozařují tyto krystalky, dochází v nich k lomu a rozptylu světla a obloha se nám jeví barevně.

My jen dodejme, že lidová pranostika říká, že večerní červánky znamenají pěkné počasí, ranní naopak ohlašují blížící se počasí zcela špatné. V tomto případě to ovšem nějak nevyšlo, neboť po přechodu studené fronty se v neděli podstatně ochladilo. Rozdíl oproti sobotě činil celých šest stupňů. A ráno byl - třeba na Liberecku - dokonce mrazík -1°C! U nás byla zatím nejnižší letní teplota dnes ráno ve čtyři hodiny +7 stupňů.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode