Zrzavý, slizký a nenažraný prevít

18.07.2013 16:07

O kom jde řeč? Samozřejmě o postrachu našich zahrad nejen ve Starém Rožmitále. Boj proti němu je v létě, především v červenci, kdy se vyskytuje nejvíce, každodenní a věčný. Dostal se k nám asi v roce 1991 z Pyrenejského poloostrova, dorůstá délky až 12 cm a váží až 20 dkg. Naklade až 230 vajíček. Sežere, na co přijde. Je všežravý a dokonce se živí i jinými plži i uhynulými jedinci vlastního druhu.

Jak proti němu bojovat? Rady jsme našli v deníku Aha!. Tady jsou:

Ručně slimáky posbírejte a mechanicky je zlikvidujte (třeba rozšlápnout nebo zalít vřící vodou). Stačí ale i hráz z rozdrcených vaječných skořápek nebo skořápek z ořechů či piliny. Plži totiž nepřelezou přes drsný povrch. I vyšší hradba z hrubého písku je odradí. A vyzkoušet můžete i kávový lógr, při jeho pozření se plži otráví.

Posypte je solí (jde ale o velmi drastickou a bolestivou smrt). Vhodné je i okolo plodin rozmístit pevné překážky (plastové ohrádky, zapuštěné dřevěné desky atd.).

Smrt připraví slimákům pivo – nejsou mu schopni odolat, za jeho vůní se vždy vydají. Když se ho ale napijí, zemřou. Jak »pivní past« vyrobit? Do země dejte plastový kelímek tak, aby kousek přečníval nad úroveň terénu (jinak by do něj napadali i užiteční živočichové). Do poloviny jej naplňte pivem a jednou za tři dny kelímek se zbytkem piva a mrtvými slimáky vylijte a pivo doplňte.

Zaručeně je odradíte, když záhony kolem dokola obsypete popelem nebo vápnem. Chemické přípravky – ty registrované se dají koupit pod názvy Ferramol Schneckenkom, Ferramol, Vanisch Slug Pellets a Mesurol Schneckenkom. Využít můžete i rostliny, které slimáky odpuzují. Vysázejte je na okraje záhonů. Slimákům nechutná levandule, kopr, česnek, měsíček, chrpa, hortenzie, pivoňka, petržel či kosatec. Ze zahrádky nevyhánějte přirozené nepřátele slimáků – ropuchy, slepýše, ptáky (kachny) či ježky.

Tak hurá na ně, na plzáky španělský!

V Aleji Johanky se to navečer plzáky jen hemží. Snímek je z pozdního večera 17. července 2013.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode