Zpráva serveru pribramsko.eu z otevření muzea

18.02.2012 10:16

Ze serveru www.pribramsko.eu:

 

 

2011-08-13 08:36:35 | Miroslav PAVLÍK©

Původní cvokařský veřtat z přelomu 19. a 20. století v Aleji Johanky ve Starém Rožmitále byl 16.července 2011 slavnostně opět otevřen veřejnosti. Prostor byl rozšířen o další místnost a řadu exponátů, které představují návštěvníkům nejen dějiny tohoto polozapomenutého řemesla, ale i někdejší bohatý spolkový život v obci, dialekt, kterým se zde mluvívalo, co se ve "Staráku" snídalo, obědvalo a večeřelo a najdou zde i recept na tradiční bác. Toliko z měsíčníku "Rožmitálské listy"

 

Foto: Miroslav PAVLÍK ©

Dne 16.července 2011 u příležitosti 120.let SDH Starý Rožmitál se přestřižením pásek do vstupních prostor otevřelo veřejnosti cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále. Původní veřtat byl obdivuhodným úsilím zakladatele muzea, pana Jiráska, rozšířen o další muzejní prostory a širokou řadu exponátů, včetně toho že vystavené informační panely v nemalém počtu 13 kusů, informujících návštěvníky o historii cvokařského řemesla, ale i o místních dějinách.

Otevření proběhlo v 10:30 dopoledne ještě před zahájením slavností ve vzpomenutém "Staráku" za účasti řady návštěvníků z řad nejen obyvatel Rožmitálu pod Třemšínem, ale i turistů, kteří přijeli navštívit obec v souvislosti se slavností a setkáním rodáků. Zrekonstruovaná opětovně otevřená místnost veřtatu ukazuje opět funkční kovářský měch, několik vzorkovnic cvočků, šerek, skob a dalších rukodělných výkovků. Podávalo se šampaňské k slavnostnímu přípitku a nezapomenulo se ani na tradiční "bác", na který mohou i návštěvníci v muzeu nalézt recept. Jako vyvrcholení byl předán všem návštěvníkům jako upomínka na tento den výjimečný a ojedinělý "cvokařský kalendář", který se jistě stane ozdobou sbírek řady sběratelů a znalců historie.

Fotogalerie: Cvokařské muzeum ve Starém Rožmitálu
Původní veřtat z přelomu 19. a 20. století se slavnostně otevřel dne 16.července 2011 přestřižením pásek do muzejních prostor. Jak pravil zakladatel muzea pan Jirásek:"Cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále bude zpravidla otevřeno, kromě zimních měsíců, od slušné hodiny ranní do večerního soumraku. Vstup bude – tak jako už byl dříve do veřtatu – volný a nutný." Návštěvníci mohou v prostorách muzea vidět funkční kovářský měch, vzorkovnice cvočků, šerek, skob a dalších rukodělných výkovků,včetně 13 informačních panelů, na kterých si mohou přečíst informace o tomto již polozapomenutém řemesle.

Nově otevřené další prostory muzea jsou vybaveny řadou informačních panelů s širokou škálou údajů z historie, leteckými snímky a mapami, údaji z historie řemesla cvokařů a dalšími informacemi, které vyplní mezery ve znalostech turistů a dalších návštěvníků. Na rozdíl od vysokého vstupného v rožmitálském muzeu je vstup do této historické budovy zcela zdarma, ale jak jsem již uvedl i zmíněnými slovy pana Jiráska, dokonce je "vstup volný a nutný". Již to samo hovoří o nadšení jeho zakladatele a množství vystavených exponátů rovněž ukazuje, že nezůstalo bez pozornosti i ostatních pamětníků a místních obyvatel, kteří řadou vystavených drobností sami přispěli.

Z vystavených předmětů můžeme například uvést repliku okované boty šerkami, tradiční výrobky starorožmitálských cvokařů, a ukázka zdi postavené z tzv. bačkor nebo-li vepřáků, stavebního materiálu používaného ještě před druhou světovou válkou. Nezapomnělo se ani na recept na tzv. "bác", tradiční to pokrm, který měli všichni i možnost při otevření ochutnat osobně.

Další podrobnosti i události právě z části této malebné obce v rožmitálském údolí si i sami můžete prohlédnout na webových stránkách https://www.staryrozmital.cz/novinky/ Po slavnostním otevření cvokařského muzea pokračoval pak "Starák" v dalších neméně důležitých událostech tohoto slavnostního dne 120.výročí SDH Starý Rožmitál, jako bylo slavnostní otevření zrekonstruované hasičské zbrojnice, slavnostní průvod, VIII.ročník Memoriálu Aloise Jedličky v hasičském sportu a tečka za celým dnem, v podobě koncertu Karla Kahovce se skupinou Beathovens v Kulturním domě Starý Rožmitál, ale tomu se budeme věnovat až následujícím článku.

Autor: Miroslav PAVLÍK©

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode