Žijí mezi námi - 1

18.01.2022 00:01

Ve Starém Rožmitále žijí mezi námi lidé, o kterých ani netušíme, co všechno umějí. Nemyslíme tím, co dělají v zaměstnání, ale jaké koníčky mají po práci doma nebo v důchodu. A proto jsme se rozhodli, že vás s našimi spoluobčany a s jejich zálibami a nadáním seznámíme.

Nepravidelný seriál začneme v Rybově ulici, kde v tradičním vesnickém domku žije Helena Knížková. Hodně lidí si ji především spojuje s vynikajícími dorty a zákusky, které například peče pro jubilanty v hasičském sboru. Doma má ale i jiné poklady.

Už patnáct let po večerech, především u televize, háčkuje. Ale vůbec ne dečky! Figurky, zvonečky, andílky...

Krajku naškrobí a natáhne na formu. Například jako forma pro zvonečky slouží opravdové zvonky. Kolem nich vytvoří krajku a zvonek po naškrobení vyjme a doplní v něm bižuterní nebo skleněné srdíčko. Podobně je to s koulemi. Ty ovšem nejsou sešité z dvou polokoulí, jak by se mohl někdo domnívat, ale unikátní metodou jsou vytvarovány z jednoho kusu. Vytvořená umělecká dílka zdobí nejen její příbytek, ale i vnějšek domku. Venku je ale navíc kvůli nepřízni počasí posprejuje bezbarvým lakem.

Lze doufat, že svou chalupu jednou zcela zabalí do krajkového hávu.

Jako dlouholetá členka starorožmitálského sboru dobrovolných hasičů převzala v roce 2011 Helena Knížková hasičské vyznamenání

Souprava zvonců zabere celý týden práce

Vánoční jedle vysoká až do stropu bývá u ní doma poslední roky ozdobena jen vlastními výrobky

Uháčkovaný andílek je vysoký 25 centimetrů

Taková paráda se vloni v adventní čas skvěla na dveřích Helenčina stavení

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode