Ze zámku v Rožmitále se stává troska hyzdící město

06.05.2008 18:40

6.5.2008    Příbramský deník   

 

Jednu z nejvýznačnějších památek na Rožmitálsku neúprosně nahlodává zub času. O opravu zámku nemá zřejmě jeho majitel zájem.

Rožmitál/ Pár mladých lidí stojí před zavřenými branami rožmitálského zámku a pořizuje si snímky památky. „To je fakt škoda, že je zámek nepřístupný,“ posteskla si dvojice, která se o víkendu rozhodla navštívit Brdy a pak výlet do přírody chtěla ukončit návštěvou nějaké památky. „Když jsme šli od Voltuše do Rožmitálu, viděli jsme zdálky věž zámku. Vypadal opravený. Bohužel to bylo jen zdání. Jak může město nechat takhle zpustnout takovou památku,“ nechápavě se ptala mladá dvojice. Podle místních lidí se návštěvníci města často vyptávají na situaci se zámkem.

„Nás to mrzí, ale nemůžeme s tím nic dělat. Bohužel, turisté, ale i dost místních obyvatel si stále myslí, že zámek je majetkem města,“ reagoval na to starosta Rožmitálu Josef Vondrášek. Zámek byl skutečně ve vlastnictví města, ale v roce 1998 ho radnice darovala církvi.

Jenomže o památku se nikdo nestará, a ta se rozpadá. Vlastníkem zámku je v současné době společnost Trinity Coop. Majitelem společnosti je z 20 procent Arcibiskupství pražské, majoritním vlastníkem Trinity Coop je pak Roderick Marshall. Představitelé církve přitom tvrdili, že společnost byla založena za účelem rekonstrukce zámku. Bohužel, realita je jiná. Jediné, co Trinity Coop dotáhla do zdárného konce, byla výstavba správcovského domku. Pustnoucí dominanta města už štve všechny obyvatele. Kvůli neutěšenému stavu zámku se našlo několik nadšenců, kteří připravili petici. Pod ní je několik stovek podpisů. Petiční archy byly rozeslány ministerstvu kultury, majitelům zámku a Národnímu památkovému ústavu v Praze. Tím ale vše zřejmě skončilo.

Situaci se snažila řešit i radnice. Dopisem byl o památce informován tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák. „Odpověď, kterou tenkrát poslal jeho náměstek, nás dost šokovala. Vyplynulo z ní, že společnost Trinity Coop nikdy o státní dotaci na nějaké rekonstrukce zámku nepožádala,“ uvedl starosta Josef Vondrášek. Město se tedy pokusilo zkontaktovat s jednatelem společnosti, který poté přislíbil nápravu. „Situace ale nevypadá dobře. Pan Marshall se už neozývá - na naše dopisy už nereaguje. Zveme ho na radnici, aby nám řekl, co s majetkem zamýšlí,“ dodal Vondrášek. Společnost měla přitom velkolepé plány - slibovala zpřístupnění zámku veřejnosti a městu slíbila, že tam bude expozice mapující slavnou historii města, ve které se vystřídala řada i světově známých osobností.

S Rožmitálem a jeho zámkem je spjato několik známých postav, jako například královna Johana nebo Lev z Rožmitálu.

Popisek fotografii: Město před darováním zámku začalo opravovat hlavní věž. V pracích pokračovala i církev. Jenomže opravou věže a pak výstavbou správcovského domku rekonstrukce památky skončila.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode