Vojtěch Kala věnoval házenkářům pohár

27.05.2020 07:14

Při pátrání po archiváliích badatel občas narazí na skutečnosti, o kterých neměl ani ponětí. Při přípravě knihy o národní házené ve Starém Rožmitále jsme například teprve při fotografování pohárů dosud ukrytých ve vitrínách v házenkářské klubovně náhodně zjistili, že ve třicátých letech se tady hrával turnaj, pro nějž nechal vyrobit putovní pohár Vojtěch Kala.

Kdo byl Vojtěch Kala? Až do roku 1949 byl jedním ze dvou cvokařských obchodníků ve Starém Rožmitále. Společně s potomky Josefa Kulovaného vložil na konci tohoto roku veškeré výrobní prostředky a zásoby do cvokaři založeného výrobního družstva Kovostar. Přečtěte si jeho zajímavé životní zážitky, které najdete na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/vzpominky-cvokare-vojtecha-kaly/

Krásný cínový pohár dokládá už dříve zjištěnou skutečnost, že za první republiky i protektorátu žila národní, tehdy českou, házenou celá obec. Mužstvo Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ) Starý Rožmitál doprovázely na utkání na cizích hřištích desítky příznivců a doma se kolem písčitého hřiště mezi úvozy tísnila vždy pomalu půlka vesnice.

O putovní pohár, který věnoval Vojtěch Kala, se hrálo v letech 1932 - 1934

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode