Ve Starém Rožmitále už máme také májku

02.05.2012 21:21

V pondělí 30. dubna 2012 vztyčili mladí dobrovolní hasiči na „návsi“ před restaurací Starák šestnáctimetrovou májku. Za dozoru starších ozdobili a s pomocí autojeřábu postavili smrkový kmen během několika minut (viz fotografie).

Májkou nebo také májí se označuje kmen s chocholem ozdobených větví na vrcholu, který se staví na českých vesnicích každoročně 30. dubna. Většinou se jedná o celý strom, který je zbaven větví a kůry. Pouze horní část se ponechává s větvemi. Jako stromy se používají často jehličnany, ale setkáme se i např. s břízou. Vršek máje se zdobí proužky barevného krepového papíru nebo látek. Na máj se též zavěšuje zdobený věnec.

Zvyk stavění máje pochází pravděpodobně ze 16. století. Principem stavění máje je uhlídat májku (vrcholový chochol) před mladými hochy z okolních vesnic. Jejich snahou totiž je májku porazit nebo odříznout vrcholovou partii a odnést do své vesnice. Poražená nebo odnesená májka je pro danou vesnici velkou ostudou.

Ve Starém Rožmitále postavili v roce 1923 májku vysokou 23 metrů. V hostinci U Petráňů se o první květnové neděli konávala májová taneční zábava pořádaná místním sborem dobrovolných hasičů.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode