Ve Starém Rožmitále byla založena chráněná dílna

23.07.2012 18:46

V objektu bývalé restaurace U Petráňů (dříve Kulturního domu), kde je nyní v provozu úspěšná hospoda Starák, se zničehonic, bez fanfár a bez oznámení alespoň v regionálním tisku objevila chráněná dílna, kterou zde založila Miroslava Bahenská z Rožmitálu p.Tř. V prostorách dřívější samoobsluhy Jednoty ze začátku 90. let pracuje od 16. července 2012 zatím dvanáct lidí se zdravotním postižením. Za pár dní přibude dalších osm, a celkem by zde mělo vyrábět nejrůznější předměty od 6 hodin ráno do půl třetí odpoledne na 25 lidí, všichni z Rožmitálu a okolních obcí.

„Budou-li ovšem zakázky“, podotýká zakladatelka dílny M. Bahenská, která se dříve podílela na činnosti chráněné dílny v Příbrami, a na tuhle první, rožmitálskou, se připravovala dva roky. O problematice chráněných dílen pro invalidní občany dokonce napsala diplomovou práci. Se založením dílny ve Starém Rožmitále jí vydatně pomohla paní Klímová z rožmitálského Úřadu práce.

Zatím zakázky shání po známých. Teď zrovna v chráněné dílně kompletují gumičky pro jednu příbramskou firmu, která je dodává do německých automobilek. Na podzim začnou výrobu plechových vánočních stromků. Uvažují i o e-shopu, kde budou výrobky zaměstnanců nabízet k prodeji. Když bude hodně práce, lze uvažovat i o dvousměnném provozu.

O této bohulibé činnosti pro naše spoluobčany se zdravotním postižením, chráněné dílně ve Starém Rožmitále, si přečtěte více na internetové stránce www.mi-ba.cz. A vzpomeňte si na dílnu, jakmile byste věděli o nějaké vhodné práci.

V prázdných prostorách po bývalé prodejně je nyní po letech opět živo.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode