Václav Hudeček znovu okouzlil posluchače ve starorožmitálském farním kostele

03.05.2014 20:16

Houslový virtuóz Václav Hudeček (62) koncertoval 3. května 2014 ve farním kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále. Spolu s ním vystoupili prof. Petr Adamec s hrou na cembalo, Marcela Šestáková zahrála na Rybovy varhany a loňský vítěz luhačovické Akademie Václava Hudečka Anton Čonka na housle. V programu, který trval půldruhé hodiny, zazněly v Hudečkově podání skladby Bendovy, Mozartovy, Dvořákovy a Beethovenovy. Společně se svým žákem Čonkou zahrál kanónovou skladbu pro dvoje housle Georga Philippa Telemanna. Přestože v kostele bylo jen asi 9 °C (a venku šest) dovedl svým uměním přes 250 návštěvníků pěkně rozehřát.

Naposledy Václav Hudeček svou hrou okouzlil dychtivé rožmitálské posluchače před třemi lety, rovněž ve farním kostele, při  příležitosti převzetí opisu svého křestního listu.

Václav Hudeček, jehož otec pocházel ze Starého Rožmitálu, se sice ještě jako malý hošík s rodiči přestěhoval do Blatné, ale dokud žili prarodiče, trávil v Rožmitále i ve Starém Rožmitále téměř každé léto. Jako zlobivé dítě dostal v pěti letech housle, které ho měly naučit disciplíně. V patnácti již koncertoval s Královským filharmonickým orchestrem v Londýně. Po celém světě vystupoval na nejprestižnějších pódiích. Několikrát hrál ve Starém Rožmitále, jak v kostele, tak v bývalém Kulturním domě.

Už drahnou dobu před 18. hodinou, na kdy byl stanoven začátek koncertu, se před kostelem pod zamračenou oblohou řadily zástupy posluchačů.

V kostele byli na nápor publika pro jistotu připraveni příslušníci státní policie z města. Ale naštěstí se ve Starém Rožmitále hraje národní házená, a ne fotbal, takže žádní rowdies nehrozili.

Kostel byl zaplněn do posledního místečka, že by ani modlitební knížka nepropadla. Návštěvníci stáli i na kůru.

Mistr hrál chvílemi tklivě ...

... a při vzpomínce na své rožmitálské dětství u babičky zase vesele.

Na závěr koncertu se s Rožmitálem loučil spolu s prof. Petrem Adamcem, jenž hrál na cembalo...

... a také se svým žákem Antonem Čonkou, jenž byl tak hbitý, že se nám ho nepodařilo pořádně vyfotografovat. Inu, mládí! (Skvrna na Mistrově plášti jen  optickým kazem na snímku.)

Iva Klusalová z pořádající agentury Andante předala Václavu Hudečkovi kremroli jako vzpomínku na jeho první honorář coby žáčka v blatenské škole, což byl právě - patrně ale o hodně menší - takovýto cukrářský výrobek.

Návštěvníci se rozcházeli domů s blaženým pocitem z krásného kulturního zážitku.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode