Úmorné vedro výstavu ani další akce nezhatilo

10.08.2020 00:09

Sobotní a včerejší letní slavnost ve Starém Rožmitále se i přes třicetistupňové vedro a pálící slunce, že se rozteklo i pár exponátů, povedla. Přestože se na šestou výstavu Jeleni v áleji se válejí, která byla hlavní součástí slavnosti, vydávali návštěvníci v neděli především až vpodvečer, sobota byla jiná – celý den pořádně akční.

V 11 hodin zadul před desítkami sousedů i příchozích pan Vávra z Věšína několikrát do lesního rohu, provozovatel Cvokařského muzea Jindřich Jirásek všechny přivítal a poté se už pokračovalo procházkou mezi exponáty za pojídání a popíjení pochutin až k stavení pana Krupičky, jehož sbírka obrazů dala před šesti lety výstavě základ.

Pak se hodně dospělých přidalo k dětem, které hltaly loutkové představení v podání Vlasty Schwangmeierové a jejího syna Viktora. Ti propůjčili hlas a pohyb nádherným loutkám, které vyrobil ze dřeva Jiří Trčka a do šatiček oblékly jeho žena Jana s dcerami.

Loutkové divadlo letos doplnilo výtvarnou školičku, která vloni pro déšť skončila dřív než začala. Před rokem měly děti obkreslovat své prsty a dokreslit je na jelena, letos jelínky vytvářely všelijakými vychytávkami z nejrůznějších materiálů. Obou dětských radovánek se zúčastnily na dvě desítky menších či větších capartů.

Vrchol letní slavnosti pořádané Cvokařským muzeem ovšem přišel ve dvě hodiny odpoledne, kdy se na schodišti ke kostelu shromáždilo přes sto Staroměšťáků, aby se nechalo premiérově zvěčnit na velkou pohlednici, která bude vydána do 5. září. Bylo obdivuhodné, že se v téhle výhni za mlýnem sešlo tolik lidí.

Takže vše vyšlo k všeobecné spokojenosti, a v kalendáři na rok 2021 si tak poznamenejte, že druhý srpnový víkend bude ve Starém Rožmitále opět letní slavnost se sedmou výstavou Jeleni v áleji se válejí.

K právě skončené akci ve Starém Rožmitále se ještě vrátíme v příštích dnech.

Foto: Patrik Hradecký

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode