Tolik vody ve Vlčavě už dlouho neteklo

30.01.2021 07:57

Prudké oteplení, chvílemi až na šest stupňů nad nulou, a vytrvalý, i když slabý déšť po celý včerejší den způsobily rychlé odtávání docela slušné sněhové nadílky. Vlčava už před půlnocí vystoupala ve Starém Rožmitále na první stupeň povodňové aktivity (stav bdělosti) a spolu s Holoubovským potokem v Rokycanech byla jediným tokem v republice, který už včera hlásil malý problém.

Do dnešního rána výška hladiny ve Starém Rožmitále vystoupala na 91 centimetrů. Průtok vody byl třikrát vyšší než 24 hodin předtím. Do druhého povodňového stupně však stále zbývá 30 cm a do nejvyššího - stupně ohrožení – dvakrát tolik. Podle posledního vývoje, kdy už hladina strmě nestoupá a vzhledem k tomu, že se má v poledne teplota snížit pod nulu, žádné nebezpečí nehrozí. Ve městě Rožmitálu v Nádražní ulici nedosáhla hladina řeky ještě ani prvního stupně.

Naposled platil první povodňový stupeň ve Starém Rožmitále několik hodin vloni v polovině října. Tehdy začalo na Rožmitálsku 13. října před dvacátou hodinou pršet a déšť skončil, již jen mrholením, o půlnoci ze 14. na 15. října.

Největší povodeň v moderní historii zažila obec v srpnu 2002, poslední, naštěstí už ne tak devastující, v květnu 2006. O radostech a strastech s Vlčavou (Skalicí) jsme publikovali obsáhlý rozbor v roce 2014.

Vlčava dnes v půl osmé ráno v Luhu ve Starém Rožmitále

Stav vody dnes ráno v 8 hodin. Hladina se ustálila na 90 centimetrech

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode