Se zámkem se něco děje?

23.05.2016 05:10

Tento měsíc jsme se začali zase více věnovat neuralgickému bodu společenského a kulturního života v Rožmitále pod Třemšínem, a tím je samozřejmě zámek. Trochu jsme si zavzpomínali na petici na ochranu zámku před majitelem i na nemilé zjištění, že vlastník, firma Trinity Coop, nikdy nezažádal o dotace na opravy, i když to tvrdil. To všechno se událo před deseti lety. Jak ale vypadá situace nyní?

Osmdesátiprocentní majitel zámku Roderick Marshall se vloni vrátil z neúspěšného podnikání ve Rwandě a v lednové reportáži televize Prima slíbil, že neznámí američtí investoři, které pouze zastupuje, se už na zámek vrhnou s vyhrnutými rukávy.

Žádný americký investor se však zatím neobjevil. Zato v březnu se objevil pan Marshall na odboru Památkové péče Městského úřadu v Příbrami, kde chtěl jednat o svých záměrech jak zvelebit zámek.

Rokování ale bylo zmatečné, protože s sebou neměl oprávnění jednat. Ano, čtete dobře. Přestože se pan Marshall pohybuje v ekonomickém prostředí České republiky od začátku 90. let a ve světě možná ještě déle, zapomněl si s sebou vzít plnou moc od jednatele Trinity Coop paní Mruškovičové. Pan Marshall sice vlastní ve firmě 80 %, ale jedinou jednatelkou je pouze paní Mruškovičová, majitelka pouhých dvaceti procent obchodního podílu.

Jednání se tedy v Příbrami zopakovalo v dubnu, tentokrát už s plnou mocí od minoritní majitelky. Pana Marshalla teď doprovázel Bohumil Vurm, který není v Rožmitále neznámou osobou. Jeho pražská firma Praga Mystica realizovala expozici pánů z Rožmitálu v Podbrdském muzeu, podílela se na zpracování knihy o J. J. Rybovi a ohlásila, ale nerealizovala velkou výstavu k výročí cesty Jaroslava Lva z Rožmitálu . Sám pan Vurm měl už v roce 2007 pomáhat rožmitálskému městskému úřadu najít společnou řeč s panem Marshallem. Snad to bude právě on, který se zámkem pohne správným směrem.

Kromě údajných šesti milionů (jiné prameny hovoří jen o třech milionech), které měla v roce 2004 dát Trinity Coop podle slov svého tehdejšího jednatele pana Havlase do rekonstrukce správcovského domku, nepřišla totiž od roku 1998 do vlastního objektu zámku ani koruna. Poslední měsíce se pouze vyklízí části zámku, které se zřítily.

 Přesto se teď dostaly na veřejnost záměry, které jsou natolik fantastické, že jim nelze ani věřit. V zámku bude galerie, vinárna a obnoví se zámecký pivovar, a kdo ví co ještě. Nereálné představy silně připomínají prohlášení jednatele Havlase pro tisk po roce 2002, kdy předestřel velkolepé plány, co všechno se bude se zámkem dít.

A tak ze strany majitele zámku se nyní opět spíše jedná o zdržovací taktiku, aby se vyhnul dalším pokutám za nečinnost či ohrožování veřejného prostranství. O pokutách si ale povíme příště.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode