Rožmitalané podepisovali petici

13.05.2016 06:26

13.05.2016 06:26

Letos je tomu deset let, co obyvatelé Rožmitálu pod Třemšínem podepisovali petici na záchranu zámku. Jedním z iniciátorů zoufalé akce byl Jindřich Hásek, který tehdy řekl Příbramskému deníku:

"Petice není zaměřená jako nějaký útok na bývalé ani současné majitele zámku. Chceme s její pomocí pouze zviditelnit to, co nás trápí - nechceme, aby místo našeho zámku byla jednoho dne hromada kamení a sutin. Chceme vrátit zámku něco z jeho bývalé slávy a vydobýt pro něj novou. Lidem by nemělo být lhostejné, co se kolem nich děje. Očekáváme, že se připojí hodně lidí a to i z jiných obcí. Vždyť Rožmitál navštíví mnoho turistů, kteří se ptají, proč není tak význačná památka zpřístupněna a kdo je za to zodpovědný.“

Petiční archy se podepisovaly nejen na radnici, ale i na jiných místech města, jako např. v Zámecké hospodě.

Jaký měla petice efekt, to dnes každý ví. Už tehdy, před deseti lety předpověděl náměstek Národního památkového úřadu Jan Žižka, že petice nebude mít na budoucnost zámku žádný vliv.

„Jestli nám petici pošlou, tak s tím stejně nemůžeme nic dělat, protože objekt je v osobním vlastnictví“,  vzkázal občanům.

A měl pravdu. Nikdo s majitelem zámku nic nezmohl.

 

Most k náměstí je z barokní doby a kryje původní hradní příkop, dříve překlenutý padacím mostem. Stav letos v dubnu.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode