Rožmitál stále známější

19.12.2014 05:56

Jméno našeho města se asi bude stále více a více vrývat do myslí obyvatel České republiky. A není to jen neblahým osudem zámku, jehož devastaci jsme nuceni přihlížet, ale také řadou jubileí v příštím roce, která se k Rožmitálu přímo vztahují.

V roce 2015 například vzpomeneme 250. výročí narození a 200. výročí úmrtí učitele a skladatele Jakuba Jana Ryby. Příští rok tomu bude také přesně 550 let, co se ve službách krále Jiřího z Poděbrad vydal na „cestu z Čech až na konec světa“ bratr královny Johany Jaroslav Lev z Rožmitálu a Blatné.

Takže o Rožmitálu p. Tř. se bude opět hodně mluvit.

Na Rožmitál ale lze narazit i jinak. V Praze na Žižkově třeba existuje velká, ale útulná restaurace Rožmitálka, která má na stálém jídelním lístku, jenž obsahuje přes sto položek, i dvou a půl kilogramový pokrm nazvaný Rožmitálská obrovská mísa. Takhle si asi pan majitel představuje, jak se hodovávalo na rožmitálském zámku za slavných časů Lvů. Chtěli jsme se majitele zeptat, proč pojmenoval svoji restauraci po našem městě, ale nepodařilo se nám ho vypátrat a personál o původu názvu neměl ani ponětí.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode