Rekordní tolstolobici z Nového rybníka

14.10.2012 16:24

Neděle 14. října 2012 byla pro sportovní rybáře Rožmitálska svátkem. Místní organizace Českého rybářského svazu v Rožmitále pod Třemšínem se už od sedmé hodiny ranní chystala na výlov třetího největšího rybníka, po Podzámeckém a Obžeře, ve starorožmitálském katastru. Samozřejmě, jedná se o Nový rybník, který byl naposledy vyloven před 18 lety. Nelze se tedy divit ohromnému zájmu rybářských nadšenců, kteří s automobily zcela zatarasili příjezdovou cestu k rybníku.

Výlov stál za to. V síti uvízli kapr, štika, ale především tolstolobik bílý, který byl v Československu poprvé uměle vysazen v roce 1965, aby sloužil jako vedlejší ryba v kaprovitých rybnících. Rybáři jich z Nového rybníku vytáhli snad sto padesát, mnohé až o délce jednoho metru a váze přes 20 kg. Tolstolobik se v Novém rybníce přemnožil, a to byl také jeden z důvodů, proč se sportovní rybáři rozhodli letos k výlovu. Druhým důvodem byla kontrola funkčnosti veškerého rybničního zařízení.

Tolstolobici z Nového rybníka našli přechodné ubytování v sádkách ve městě. Část z nich za pár dní poputuje do Orlické nádrže.

Kapitální tolstolobik bílý (snímek ale není od Nového rybníka.)

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode