Premiéra Noci kostelů ve Starém Rožmitále dopadla na jedničku

02.06.2012 15:23

V pátek 1. června 2012 se ve farním kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále poprvé odehrála tzv. Noc kostelů, která umožňuje nejširší veřejnosti, aby se seznámila nejen s volně přístupnými prostory, ale také se zákulisím, kam se běžně nelze dostat. I přes krajně nepříznivé počasí, kdy se k zimě přidal i vítr a déšť, se v kostele a na faře od pěti hodin odpoledne do půlnoci vystřídalo několik stovek návštěvníků.

Po mši svaté a prvním vyzvánění zvonů měli úvodní slovo P. Ing. Jan Kuník a starosta města Ing. Josef Vondrášek. Následovala komentovaná prohlídka kostela a po ní v provedení žákyň pěveckého oddělení ZUŠ J.J.Ryby a regenschoriho skladby Jakuba Jana Ryby a dalších skladatelů. Před devátou hodinou večerní začal koncert úspěšného čtyřiadvacetičlenného souboru Třemšínská kvítka. Po něm následovaly chrámové árie pro housle a varhany, úryvky ze skladeb J.J. Ryby a skladba Dobytí ráje pro varhany a trubku. Před půlnočním vyzváněním zvonů všechny okouzlila večerní atmosféra ztemnělého kostela při svíčkách.

V podvečer ožila i fara, kam si mohl každý zajít na bezplatné občerstvení a na ochutnávku mešního vína. Děti si zde mohly vyzkoušet svoji dovednost ve výtvarných dílnách. A nezapomeňme rovněž na prodejní výstavku dětí z keramického kroužku základní školy u vstupu do kostela, jejíž výtěžek byl věnován nadaci Člověk v tísni.

Premiéra Noci kostelů ve Starém Rožmitále dopadla na jedničku a lze jen smeknout před všemi organizátory v čele s Helenou Hochmutovou a Inkou Holanovou (a že jich asi bylo hodně), kteří se podíleli na jejím zajištění a hladkém průběhu. Už se všichni těšíme na opakování za rok.

Farní kostel byl už v podvečer při komentované prohlídce zaplněn do posledního místa. Po skvělém seznámení s historií místa v provedení Mgr. Ivany Hoyerové byla více než stovka návštěvníků rozdělena do tří skupin. Skupiny se střídaly při podrobné prohlídce interiéru kostela, návštěvě sakristie a kůru s varhanami.

Prohlídka sakristie, které se ujal duchovní správce P. Jan Kuník, byla spojena s popisem liturgických předmětů.

Na kůru seznamoval návštěvníky se starobylými varhanami regenschori farního kostela Hubert Hoyer, který je též nádherně rozezněl až mráz po těle přecházel.

Ti odvážnější mohli vylézt do věže kostela a prohlédnout si dva zvony z roku 1990. Ten větší nese název Svatý Kříž a menší byl pojmenován Svatý Petr a Pavel.

Zajímavý byl rovněž pohled na „půdu“ kostela a vazbu střechy. Škoda jen, že nelze přes pevné dřevěné žaluzie pohlédnout do kraje, jako to bylo možné ještě před několika desítkami let.

Návštěvníci Noci kostelů měli možnost si prohlédnout i všechny místnosti na faře. Navíc zde na děti čekaly výtvarné dílny, a na dospělé občerstvení mešním vínem (mimochodem - velmi dobrým). Pravé mešní víno bez jakýchkoli přísad se vyrábí pod liturgickým dohledem a podle vatikánské normy pouze v Arcibiskupských vinných sklepích v Kroměříži, a to od roku 1345.

 

 

 

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode