Před 30 lety psala radnice kvůli zámku do Paříže

09.12.2020 13:23

Před 30 lety putoval z rožmitálské radnice dopis do Paříže. Komu byl určen a co v něm bylo? 

Radní v čele se starostou Miroslavem Háskem si už nevěděli rady se zámkem, který městu Rožmitál předalo Středisko památkové péče v roce 1974 na žádost tehdejšího předsedy národního výboru Jiřího Plachého.

Do roku 1989 přidělovalo peníze na opravy ministerstvo kultury, ale v polovině roku 1990 oznámilo, že je s dotacemi konec. To znamenalo i konec plánovanému muzeu a sbírkám Národní galerie. Co teď s objektem, který měl sice opravený Gryspekovský palác a novou šindelovou střechu za desítky milionů, ale ještě další miliony pro dokončení oprav potřeboval?

V revolučním kvasu se sice začali kolem zámku pohybovat pochybné existence jako jistý Nolan Day z Kalifornie, ale jeho zájem, stejně jako ostatních brzy vychladl.

A tak dostal tehdejší ředitel Městského kulturního střediska Jindřich Hásek, který po listopadu 1989 vystřídal ve funkci Blanku Pazderníkovou, 10. prosince 1990 od radnice úkol, aby napsal do Paříže Organizaci OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO), zda by pro zámek neměla využití. Neměla. Jak to dopadlo, všichni víme. Věci se pohnuly až v roce 1998.

 



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode