Před 10 lety jsme ve Starém Rožmitále zažili největší povodeň

06.08.2012 15:52

11. srpna 2002 večer začalo vytrvale pršet. Spadlo 32,8 litrů srážek na metr čtvereční a vše bylo dovršeno o den později, kdy celodenní vydatný déšť přinesl na každý metr dalších 89 litrů vody. Pršelo až do rána 13. srpna.

Lesy, louky a pole nad Starým Rožmitálem nestačily příval vody pojmout, a když o půlnoci povolila hráz Farského rybníka, byla zkáza neodvratná. Domy v Luhu, v Ruslandu a na aleji byly zatopeny, v mnohých se voda dostala dovnitř. Záchranné práce trvaly od desáté hodiny dopoledne 12. srpna do čtvrté hodiny ranní 13. srpna. Při povodni naplnili hasiči s vojáky přes 600 pytlů s pískem, ale ani tato hráz rozlití Vlčavy nezabránila.

Vojáci projížděli celou noc Starý Rožmitál s nákladní Tatrou 815, rozváželi pytle s pískem a evakuovali občany do bezpečí. Naštěstí nikdo nepřišel o život, stal se jen jeden lehký úraz elektrickým proudem Zdeňkovi Sadílkovi při čerpání vody ze zatopeného rodinného domu. Michala Bučko strhl u mostu, přes který voda přetékala, mohutný proud, ale naštěstí se zachytil o zavřená vrata u č.p. 74. Automobil staroměstských hasičů nasál vodu a byl poškozen.

Celkem v Rožmitále pod Třemšínem pomáhalo při povodních 80 vojáků z místní posádky (která už zde není) a na 50 hasičů. Škody na majetku města a občanů byly odhadnuty na 3,5 milionu Kč. Celkově voda zaplavila 80 domů a pět chat. Třicet vojáků pomáhalo ještě další dny občanům s úklidem zatopených domů a zahrad.

V roce 2002 bojovaly s pětisetletou povodní téměř celé Čechy. Vodou bylo postiženo 753 obcí.

Tuto povodeň ve Starém Rožmitále lze srovnat pouze s velkou vodou v roce 1895, o které také někdy na našem webu napíšeme*). Poslední stopy po povodni byly v obci zahlazeny v roce 2004.

28. května 2006 napršelo za jedenáct hodin 73,8 litrů vodních srážek na m2 a zdálo se, že katastrofa z roku 2002 se bude opakovat. Naštěstí opravená hráz Farského rybníka tentokrát vydržela. Přesto se voda v půl šesté ráno rozlila z koryta potoka a dostala se do Luhu.  Bylo zaplaveno 30 domů.

(Volně zpracováno podle knihy 120 let Sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále vydané v roce 2011. Knihu je možné ještě sehnat v drogerii na náměstí v Rožmitále p. Tř. u paní Blanky Pazderníkové nebo ve Starém Rožmitále – Ruslandu u paní Marcely Minaříkové.)

Jedna z menších povodní v Luhu 22. července 1980.

*) Na našem webu se budeme ještě letos věnovat i menším povodním, které trápily obyvatele v Luhu poté, co Státní rybářství Blatná v roce 1967 zřídilo obtokovou strouhu kolem Podzámeckého rybníka, která sváděla vodu z Vlčavy přímo do Kuchyňky, a jez, jenž  ve Vlčavě zvedl hladinu o 40 cm.  Teprve po desítkách stížností staroměstských občanů dokonce až v parlamentu ČSSR, byla Vlčava i Podzámecký rybník uvedeny do původního stavu až po 25 (!) letech v roce 1992.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode