Požár v Rožmitále: 25 hodin na nohou

28.08.2020 16:09

Tak dlouho musel být ve střehu velitel rožmitálských hasičů Milan Polák, který je zároveň starostou SDH Starý Rožmitál. Se svými chlapy a dvěma cisternami byl po vyhlášení poplachu ve středu po čtrnácté hodině první u požáru uskladněné štěpky v zemědělském a výrobním areálu na Zalánské ulici. Pak, když velení složitého zásahu, na němž se podílelo a vystřídalo 43 hasičských sborů a jednotek*), převzal velicí důstojník z okresu a poté i z kraje, byl pověřen organizací dodávky vody z pěti míst u Podzámeckého rybníka. Domů přišel teprve včera odpoledne.

Polák ale samozřejmě nebyl sám, kdo z hasičů obou rožmitálských sborů byl vyčerpáním na pokraji sil. Obětavě sloužili i všichni ostatní, kteří zrovna nebyli někde daleko na dovolené. A makali celou noc.

Jim, ale i dalším hasičům přinášeli lidé z města jídlo a pití. Starosta Ing. Josef Vondrášek a paní Marcela Sladká s manželem se osobně starali o to, aby bylo dost zásob tekutin a bylo co zakousnout. Však také všem dárcům Milan Polák za všechny hasiče prostřednictvím našeho webu děkuje za obětavou pomoc.

Nasazením vysokokapacitního čerpadla včera k ránu ale starosti rožmitálských hasičů neskončily. Ještě teď a v sobotu minimálně do odpoledne hlídají požářiště. Každou chvíli popadnou proudnici do ruky, aby okamžitě uhasili plamínek, jenž stále tu a tam při rozhrabování zbytků štěpky vyskakuje.

Hasiči i laici se shodují na tom, že tento požár, o němž referovala všechna celostátní média, byl největším v novodobé historii nejen na Rožmitálsku, ale i na celém okresu. Požár na Svaté Hoře v roce 1978 byl ohromný, ale nebyl při něm vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti (tehdy ovšem byla jiná pravidla).

Do tohoto týdne největším požárem na Rožmitálsku byl v roce 1933 oheň, který zdevastoval farní kostel ve Starém Rožmitále včetně farních budov. Tehdy při něm selhali díky nevýkonné technice starorožmitálští hasiči. Po požáru si aspoň pořídili na tehdejší dobu moderní stříkačku.

Obdobně bychom mohli zaznamenat problémy starorožmitálských hasičů ve středu v podvečer, kdy jim po několika hodinách intenzivního čerpání vody, odešla postarší centrála a museli nasadit plovoucí čerpadlo. Jistě by si zasloužili centrálu novou, aby nemuseli někdy příště improvizovat.

Věřme však, že k nějakému velkému zásahu dlouho nedostanou příležitost a že budou jen cvičit, kdyby třeba – raději nějaký menší ohýnek - se v budoucnu přeci jen objevil.

*) Zasahující jednotky: HZS Středočeského kraje: Benešov, Beroun, Dobříš, Hořovice, Kladno, Mělník, Příbram, Rakovník, Sedlčany a Slaný.

ZÚ HZS ČR: Jihlava a Zbiroh.

SDH: Bohostice, Bohutín, Březnice, Březové Hory, Dolní Hbity, Drásov, Hluboš, Hvožďany, Chrást, Kamýk nad Vltavou, Kozárovice, Milín, Nový Knín, Obecnice, Petrovice, Pňovice, Rožmitál pod Třemšínem, Solenice, Starý Rožmitál, Trhové Dušníky, Volenice, Voltuš, Vševily a Zalužany (Středočeský kraj).

SDH: Bělčice, Blatná, Lnáře a Mirovice (Jihočeský kraj).

SDH: Mladý Smolivec, Nové Mitrovice a Spálené Poříčí (Plzeňský kraj)

Milan Polák organizuje čerpání vody z Podzámeckého rybníka

Pití bylo po celou noc i přes den dost

Centrála SDH Starý Rožmitál nevydržela intenzivní a stálé čerpání vody

Ve tvářích starorožmitálských hasičů se zračí zklamání

Cisterny se zapnutými majáky se v minutových intervalech řítily setmělým městem od rybníka k ohni...

...a přetínaly frekventovanou silnici I/19. Provoz na křižovatkách, tedy i na této, řídili téměř do rána další členové starorožmitálského hasičského sboru

Ve chvilce klidu si neodpustili nechat se z této dramatické akce vyfotografovat na památku

Chvilka odpočinku. Tihle hasiči byli odněkud z jižních Čech

Je čtvrtek ráno. Velitel akce konstatuje, že požár je až na malá lokální ohniska, prakticky zlikvidován. Požár natáčel kameraman HZS Středočeského kraje. Podívejte se ZDE.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode