Sledujeme on-line: Povodňová noc se změnila v pohotovostní den

02.06.2013 11:20

Na „nátlak“ čtenářů přeci jen s naším on-line povodňovým zpravodajstvím ze Starého Rožmitálu pokračujeme. Zprávy budeme aktualizovat každou lichou hodinu:

23.00 – Stále slabě prší, teplota dále klesá, teď už činí 8,4°C. Od 21. hodiny Vlčava v Luhu u mostu klesla o tři centimetry. Nedojde-li k mimořádné situaci někde nad Starým Rožmitálem, nemělo by, přestože stále platí 3. povodňový stupeň, už dojít k problémům.

V Zadním Poříčí pomalu voda stoupá, stále však v rámci 2. povodňového stupně.

Se zpravodajstvím, věřme, že optimistickým, se přihlásíme opět ráno.

Tok Vlčavy pod mostem ve Starém Rožmitálu ve 23.00 hodin.

21.00 – Méně či více, ale stále prší. Teplota klesla na 9 °C, včera touto dobou bylo 13 °C. Řeka zůstává na stejné výši jako před dvěma hodinami. Naše dosavadní podvečerní měření potvrzuje zpráva vydaná ve 20.36 hodin v Novinkách na Seznamu pod názvem V Čechách bude dál pršet. Píše se v ní mimo jiné, že „po poledních srážkách stále stoupají i toky odvodňující oblast Brd“.

Od 19.20 hodin se v Zadním Poříčí vrátila Vlčava (tady už nazývaná Skalice) po čtyřech hodinách zpátky na druhý stupeň.

19.00 – Světlé nebe střídají těžké mraky s deštěm. Vlčava ve Starém Rožmitále stále stoupá a už je jen 20 cm pod maximem z nočních hodin. Třetí stupeň nebezpečí je zase naléhavější.

Zavíráme Cvokařské muzeum. Na řece v Zadním Poříčí je stále jen první stupeň – stav bdělosti. Kam se tolik vody od nás cestou k Březnici poděje?

Všechny tři fotografie byly pořízeny v 19.15 hodin.

17.00 – Mží a ochlazuje se. Teď je 9,4 °C. Voda ve Starém Rožmitále stále pomalu stoupá. Vlčava se zde po šesti hodinách vrátila ke třetímu povodňovému stupni, jenž znamená ohrožení.

V Zadním Poříčí však stále voda klesá a dokonce zde v 16 hodin pominul už i druhý stupeň nebezpečí.

Červená ryska na pilíři mostu v Luhu zmizela. Opět nastal třetí, nejvyšší stupeň, tedy ohrožení. Snímek byl pořízen přesně v 17 hodin.

15.00 – Prší. Vlastně leje. Ve Starém Rožmitále stoupla Vlčava o čtyři centimetry oproti stavu ve 13 hodin.

Na měřicí stanici v Zadním Poříčí voda pomalu, ale jistě klesá. Od 12 do 14 hodin se hladina snížila o sedm centimetrů.

13.00 – Déšť se změnil v přeháňky. Voda ve Vlčavě ani nestoupá, ale ani neklesá. Za poslední dvě hodiny zůstala na stejné úrovni, tedy těsně pod třetím stupněm.

V Zadním Poříčí klesla voda v rozmezí od 10 do 12 hodin o osm centimetrů.

11.00 – Znovu chvílemi prší, ale voda dál klesá. Od deváté hodiny se hladina říčky snížila o dalších pět centimetrů. Pominul rovněž nejvyšší, třetí stupeň nebezpečí. Takže teď máme ve Starém Rožmtále už „jen“ pohotovost.

Rovněž v Zadním Poříčí byl třetí stupeň vystřídán druhým.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode