Podepisují petici kvůli zámku

15.08.2006 18:07

15.8.2006    Mladá fronta DNES   

 

Obyvatelé Rožmitálu chtějí, aby majitel objekt opravil, podpisy pošlou i na ministerstvo kultury

Rožmitál pod Třemšínem - Zámek v Rožmitále pod Třemšínem je v havarijním stavu a to se tamním lidem nelíbí. Obyvatelé obce začátkem července sepsali petici za jeho záchranu, která je v těchto dnech předložena k podpisu ve městě hned na několika místech.

„Zámek je pro veřejnost uzavřen již více než třicet let. Je v dezolátním stavu a jestli se s tím nezačne něco dělat, zbudou z něj za pár let jenom trosky,“ řekla členka petičního výboru a asistentka rožmitálského starosty, Marcela Sladká. Petice bude zaslána majiteli zámku, Ministerstvu kultury České republiky a Národnímu památkovému ústavu v Praze. Otázkou je, jestli to k něčemu bude.

Památkáři nevědí, jak majitele k opravě donutit

Odborný náměstek Národního památkového úřadu Jan Žižka si myslí, že petice nebude mít na budoucnost zámku žádný vliv. „Jestli nám petici pošlou, tak s tím stejně nemůžeme nic dělat, protože objekt je v osobním vlastnictví. Problémy s rožmitálským zámkem se řeší už několik let,“ řekl Žižka.

Jeho slova potvrzuje i pracovnice příbramského odboru památkové péče Božena Španihelová. „Asi před dvěma lety jsem psala dopis panu Roderickovi Marshallovi, většinovému vlastníkovi společnosti Trinity Coop, které zámek patří. Upozornila jsem ho, že je ze zákona povinen se o nemovitou kulturní památku, jejímž je vlastníkem, starat. Potom přišel správce zámku a jednatel společnosti Pavel Havlát s nějakými plány na rekonstrukci, ale k jejímu uskutečnění nedošlo,“ vysvětlila Španihelová.

Na ministerstvu kultury se na snahy rožmitálských občanů dívají optimističtěji. „Petice samozřejmě smysl má, i když v daném případě ministerstvo kultury není orgánem, který by mohl nařídit vlastníkovi zámku provedení prací k jeho záchraně,“ vyjádřil se vedoucí odboru vnějších vztahů, analýz a komunikace ministerstva kultury Martin Bezouška a také doplnil, že možnosti, jak po vlastníkovi kulturní památky vymáhat opravu, existují. „Zákon o státní památkové péči poskytuje různé nástroje, jak vlastníka k rekonstrukci donutit, jsou to třeba provedení nutných záchranných prací nebo uložení pokuty. Tyto nástroje však může uplatňovat pouze příslušný Městský úřad Rožmitál pod Třemšínem. Ministerstvo kultury má svůj specializovaný kontrolní orgán, památkovou inspekci, takže je samozřejmě schopno se peticí zabývat a požadovat na základě jejího obsahu případné nápravné kroky,“ dodal Bezouška.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode