Po více než sto letech bude stát na Třemšíně rozhledna – 5/8

11.12.2018 06:14

Během první republiky se často o rozhledně na Třemšíně uvažovalo, ale bohužel jen v teoretické rovině. Na konci 30. let však konečně došlo ke konkrétnímu činu.

Čtvrt roku po zřízení Protektorátu Čechy a Morava, kdy se ještě všeobecně nevědělo, co nacisti dovedou, zažádalo město Rožmitál a místní odbor Klubu českých turistů o zřízení rozhledny městskou radu v Plzni. K dopisu z 20. června 1939 byl přiložen architektonický návrh plzeňského architekta Ing. arch. Svatopluka Jankeho.

Jeho třiadvacetimetrová rozhledna by měla dřevěné schodiště, krytou verandu, restauraci, noclehárnu se čtrnácti lůžky a byla by vytápěná kamny na dřevo. Nechybělo by ani venkovní okénko pro prodej vstupenek, pohlednic a upomínkových předmětů. Prodávalo by se i něco k snědku a točilo pivo. Návštěvníkům by bylo samozřejmě k dispozici WC, k posezení lavice kolem věže a k rozptýlení ptačí voliéra. K rozhledně by se přicházelo od kapličky.  Rozpočet, který vypracoval stavitel Karel Houra ze Sušice, narozený ovšem ve Hvožďanech, tehdy činil „při prvotřídní kvalitě materiálů a práce“ 116.898 K.

Stavitel Houra i architekt Janke byli na Rožmitálsku dobře známi. Karel Houra (1902 – 1989) například vyhrál v roce 1934 obálkovou soutěž na stavbu železobetonového mostu ve Starém Rožmitále, kterým obec nahradila nedomyšleně postavený, dřevěný a částečně železný a kamenný most z roku 1926. Je rovněž autorem prvorepublikové přestavby restaurace Slavie na rožmitálském náměstí a dalších staveb ve městě.

Svatopluk Janke (1909 – 1995), který byl i známým malířem a grafikem, se v roce 1972 podílel na výstavbě kulturního domu ve Starém Rožmitále, když byl autorem interiéru. Rožmitál měl velmi rád, často sem zajížděl a řadu scenérií a budov výtvarně ztvárnil ve svých malbách a na svých grafických listech. Jeho litografie rožmitálského zámku či dalších staveb v našem městě možná ještě visí v leckteré domácnosti. A potomci těch, kteří se téměř před 50 lety podíleli na stavbě kulturního domu, jistě doma opatrují číslované děkovné diplomy vytvořené právě Svatoplukem Janke.

Pokračování 13. prosince.

Dvě varianty rozhledny, které vypracoval architekt Janke. Státní okresní archiv v Příbrami

Svatopluk Janke (na snímku vlevo s předsedou MěNV Jiřím Plachým) se v 70. letech podílel na výstavbě Rožmitálu

Jankeho kresba farního kostela ve Starém Rožmitále

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode