Po pařezech v aleji je už veta

17.03.2020 05:27

Zbytky pařezů po pokácených stromech v Aleji Johanky z Rožmitálu včera likvidovali pracovníci technických služeb města. Na klučení jednoho pařezu stačilo výkonné technice jen několik minut. Dříve se klučením stromů a pařezů v lesích získávala zemědělská půda, v případě aleje to bude pěkný, pravidelně sečený trávník.

Třicet tři olší a jiných stromů z celkových 140, co v aleji rostly, nechal městský úřad pokácet v březnu roku 2012 na základě arboristického posudku, v němž stálo: „tyto stromy mají poškozené kmeny a kořenové náběhy, jsou deformovány vlivem dřívějších neodborných zásahů a řezů, některé vrůstají do elektrického vedení, jejich kořenový systém a i statika jsou výrazně narušeny. Stromy jsou proschlé a padají z nich velké kusy větví.“ Většina se jich nacházela u zástavby ve Starém Rožmitále.

Za sedm měsíců, na přelomu října a listopadu 2012, pak nechala rožmitálská radnice namísto vykácených stromů vysadit 24 už pěkných stromků, z toho deset lip srdčitých, čtyři javory mléčné, čtyři buky lesní, rovněž čtyři duby červené a dva jasany ztepilé.

Včera zmizely pařezy ...

... 25. března 2012 padl poslední strom

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode