Pivovar skončil!

24.08.2012 10:15

Ne, nepanikařte! V restauraci ve Starém Rožmitále budou Lucka, Tomáš a Jarča samozřejmě i nadále točit kozlíka. My se s vámi chceme jen podělit o vzpomínku na rožmitálský pivovar, který přestal vařit pivo v roce 1942, tedy právě před 70 lety.

Rožmitál měl odedávna dva pivovary – obecní a panský. Obecní pravděpodobně zanikl v roce 1707, kdy bylo místo, na kterém stával, prodáno Mikuláši Berkovi na stavbu domku. Panský pivovar byl od druhé poloviny 19. století pronajímán. Prvním nájemcem byl v letech 1882 – 1901 Hynek Polák.

Pak zde působil 25 let Aurel Bernkopf, který měl současně dlouhodobě propachtován pivovar v Příbrami a vždy pár roků byl i nájemcem pivovarů v Kuřimi a Hronově. Ve všech pivovarech dělal i sládka. V Luhu vlastnil dům s hospodou č.p. 21, kterému se neřekne jinak než Hotel.

V roce 1926 vystřídal Bernkopfa v Rožmitále p. Tř. poslední nájemce, a tím byl Jindřich Neumann. V roce 1942 výroba piva skončila, o šest let později byl pivovar zrušen a následně zbourán.

V této souvislosti není jistě bez zajímavosti, které ze šesti (!) hospod ve Starém Rožmitále prodávaly rožmitálské pivo. Ze začátku 40. let se nám zachoval výkaz zaslaný obcí berní správě do Blatné. Z něho vyplývá, že čtyři hospody točily stejná piva, a to březnické a rožmitálské. Bylo tomu tak v Hotelu, u Stupků, u Vonášků a u Blažka na Zalánech*). U Petráňů si mohli štamgasti dát pivo ze Šternberského pivovaru v Radnici a Na Letné tekla z pípy plzeň.

Takže, opravdu není zapotřebí žádné paniky. Kozlík v restauraci Starák i v současných vedrech stále teče!

*) Stavení, kde byla hospoda, patřilo spolu s dalšími domky do katastru Starého Rožmitálu a obec tuto část Zalán spravovala.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode