Petráčkova hora se stala na Rožmitálsku symbolem odporu proti těžbě zlata

26.04.2014 18:52

AKTUALIZOVÁNO ve 20.25 hodin.

Sdružení Čechy nad zlato a Brdy nad zlato, obec Hvožďany a město Rožmitál p. Tř. uspořádaly v sobotu 26. dubna 2014 druhý jarní výstup na Petráčkovu horu, která se stala symbolem odporu obyvatel z okolních obcí proti touze těžařských společností zničit krásnou podbrdskou přírodu a devastovat život místních obyvatel. Po projevech místních politiků a ochránců přírody, následovala pozdravná slova hostů i z dalších oblastí ohrožených těžbou zlata. Před druhou hodinou se všichni vydali na vrchol Petráčkovy hory, přičemž většina turistů si vybrala nejdelší trasu kolem pěti kilometrů. Rozkvetlá jarní příroda hýřící všemi odstíny zelené a skvělé počasí se projevily na výborné náladě všech pochodujících. Takže za rok (pro jistotu) zase na shledanou!

Na vacíkovské návsi se scházeli lidé hned popoledni. Po jedné hodině začaly projevy.

Velké NE těžbě zlata pronesla starostka Hvožďan a místopředsedkyně Sdružení Čechy nad zlato Markéta Balková, která měla hlavní vystoupení.

Akce byla výborně zorganizována, pochodníci byli už před pochodem povzbuzováni vynikajícími koláčky a čajem.

Brdská příroda - toť balzám pro duši a tělocvična pro tělo.

Na vrcholu hory ve výšce 651 m.n.m. čekaly na děti zlaté čokoládové dukáty, doufejme, že jediné zlato, které si kdy člověk odtud odnese.

U staré štoly na úbočí Petráčkovy hory na opačné straně od Vacíkova čekalo na účastníky pochodu občerstvení připravené místními dobrovolnými hasiči.

Na akci jsme se setkali s řadou obyvatel Starého Rožmitálu.

Cvokařské muzeum se na pochodu podílelo alespoň reklamním poutačem a mnozí turisté se před ním nechávali fotografovat. Doufáme, že věděli, o jaké cvoky se v našem muzeu jedná....

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode