Obyvatelé se stydí za chátrající zámek a sepisují petici

05.08.2006 18:05

5.8.2006    Příbramský deník 

 

Zámek se rozpadá, Rožmitálští začali podepisovat petici na jeho záchranu

Rožmitál - Obyvatelům Rožmitálu, ale i lidem z okolí už došla trpělivost dívat se na místní zámek, jak chátrá. Místo toho, aby historická památka lákala k návštěvě regionu, spíše mnohé návštěvníky odradí.

Spousty lidí ročně navštíví město známé význačnými historickými osobnostmi jakými byli Jakub Jan Ryba, královna Johana nebo Lev z Rožmitálu. Když potom spatří rožmitálský zámek, odjíždějí se smíšenými pocity.

Radnice už zkoušela oslovit majitele

Objekt je neskutečně dlouhou dobu v dezolátním stavu. Nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla obrátit k lepšímu. Společnost Trinity Coop, která je většinovým vlastníkem zámku, s jeho rekonstrukcí a záchranou nespěchá.

Radní si už dopisovali s církví, majiteli, ministerstvem kultury, ale nebylo to nic platné. Aktivitu nyní převzala skupinka lidí, která založila petiční výbor a rozběhla petiční akci.

Zámku chtějí vrátit bývalou slávu

"Petice není zaměřená jako nějaký útok na bývalé ani současné majitele zámku. Chceme s její pomocí pouze zviditelnit to, co nás trápí -nechceme, aby místo našeho zámku byla jednoho dne hromada kamení a sutin," informoval nás Jindřich Hásek z Rožmitálu, jako jeden z aktérů podpisové akce.

 "Chceme vrátit zámku něco z jeho bývalé slávy a vydobýt pro něj novou," píše se v oznámení o vzniku petice v mikroregionálním zpravodaji. "Lidem by nemělo být lhostejné, co se kolem nich děje. Očekáváme, že se připojí hodně lidí a to i z jiných obcí. Vždyť Rožmitál navštíví mnoho turistů, kteří se ptají, proč není tak význačná památka zpřístupněna a kdo je za to zodpovědný. Z toho důvodu jsou petiční archy umístěny nejenom na radnici, ale i v zámecké restauraci," doplnil Hásek.

Petice poputuje i na ministerstvo

Kromě toho je text petice k nahlédnutí v muzeu Brdského památníku a připravuje se internetová verze.

Petice bude po získání podpisů zaslána majitelům zámku, ministerstvu kultury a Národnímu památkovému ústavu v Praze.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode