Na aleji už jsou zase stromy

13.11.2012 19:04

V druhé polovině března 2012 bylo v Aleji Johanky vykáceno 33 vzrostlých stromů, především olší a jasanů. Poslední strom padl v neděli 25. března. Kácení tehdy vyvolalo velké spory, protože se zcela změnil charakter ulice, a některé stromy vůbec nevypadaly jako nemocné.

Na přelomu října a listopadu 2012 splnila radnice slib, a namísto vykácených stromů nechala zasadit mladé dřeviny. Rožmitálská firma Kaiser, s.r.o. v tyto dny vysadila 24 už pěkných stromků, z toho deset lip srdčitých, čtyři javory mléčné, čtyři buky lesní, rovněž čtyři duby červené a dva jasany ztepilé.

Tam, kde je na začátku aleje domovní zástavba, nové stromky vysázeny nebyly, i když zde původně rostly. Asi to je správné, protože proč v příštích desetiletích riskovat pád stromu na střechu, jako se to stalo například v roce 1935.

Tehdy při silné vichřici se zlomila asi 18 metrů vysoká olše a korunou částečně dopadla na střechu domku č.p. 116, který si cvokař Alois Leiterman postavil teprve před čtyřmi roky. Jak píše Václav Matoušek v kronice obce, příhoda vyvolala velký rozruch a k místu se seběhlo plno lidí jako by to bylo k požáru.

K tomu můžeme jen dodat, že se nelze ani divit, protože to bylo pouhý rok po velkém ohni, při kterém vyhořel kostel i s farou. A mimořádná událost vždy lidi přitahuje.

Alej v lednu 2012.

Alej na konci března 2012.

Alej v listopadu 2012.

 

(Více si o Aleji Johanky přečtete, kliknete-li níže na štítek "alej".)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode