Muzeum hasičstva ve městě otevřeno

30.06.2012 13:55

V sobotu 30. června 2012 bylo v bývalé galerii pod rožmitálským zámkem otevřeno Muzeum hasičstva, které obsahuje především sbírky velitele SDH v Rožmitálu pod Třemšínem Františka Poláka. Dopoledního slavnostního otevření, které bylo součástí oslav Dne s českou královnou Johankou, se zúčastnili starosta města Josef Vondrášek a náměstek starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Václav Liška.

František Polák, který instaloval exponáty v noci z pátku na sobotu až do půl třetí ráno, věnoval v prvním patře část expozice i Sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále. Mimo jiné jsou zde citace z loni vydané knihy věnované 120 letům sboru, znak sboru z roku 1892 a další exponáty. V části muzea, jež informuje o vynikajících hasičích Rožmitálska, jsou umístěny památky na dlouholetého aktivního člena starorožmitálských hasičů Aloise Jedličku.

P.S. Vázaná kniha ke 120 letům SDH Starý Rožmitál, jež obsahuje nejen podrobnou historii sboru včetně fotografií, ale i seznam všech členů od roku 1891, je stále k dostání v drogerii paní B. Pazderníkové na náměstí.

K otevření Muzea hasičstva byla vydána tato pohlednice.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode