Lidé podepisovali petici

03.07.2021 04:04

Letos je tomu patnáct let, co občané Rožmitálu pod Třemšínem podepisovali první petici na záchranu zámku. Jedním z iniciátorů zoufalé akce byl Jindřich Hásek (1947 - 2007), který tehdy řekl Příbramskému deníku:

"Petice není zaměřená jako nějaký útok na bývalé ani současné majitele zámku. Chceme s její pomocí pouze zviditelnit to, co nás trápí - nechceme, aby místo našeho zámku byla jednoho dne hromada kamení a sutin. Chceme vrátit zámku něco z jeho bývalé slávy a vydobýt pro něj novou. Lidem by nemělo být lhostejné, co se kolem nich děje. Očekáváme, že se připojí hodně lidí a to i z jiných obcí. Vždyť Rožmitál navštíví mnoho turistů, kteří se ptají, proč není tak význačná památka zpřístupněna a kdo je za to zodpovědný.“

Petiční archy se v roce 2006 podepisovaly nejen na radnici, ale i na jiných veřejných místech města. Jaký mělo snažení obyvatel efekt?

Tenkrát předpověděl náměstek Národního památkového úřadu Jan Žižka, že petice nebude mít na budoucnost zámku žádný vliv. „Jestli nám petici pošlou, tak s tím stejně nemůžeme nic dělat, protože objekt je v osobním vlastnictví“, vzkázal přes tisk občanům. A měl pravdu. Nikdo s majitelem zámku nic nezmohl.

Situace se změnila až po otevřeném dopise v roce 2017, jejž iniciovala skupina občanů v čele s Evou Heyd a který podepsalo 3 632 lidí. Po dohodě s majiteli teď o zámek za pomoci dobrovolníků pečuje (ovšem bez větších investic do oprav) a veřejnosti zpřístupňuje spolek Rožmitálský zámek. 

Vzorem pro jeho činnost zaštítěnou Českým národním trustem je více než sto let úspěšně vyzkoušená obdobná spolupráce s mnoha vlastníky historických sídel ve Velké Británii.

Na zámku se konají i pravidelné akce

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode