Letošní rožmitálští jubilanti - IV/IV

13.01.2022 00:01

Na letošní rok připadá několik kulatých výročí osobností, které se narodily či spojily život s Rožmitálem pod Třemšínem. A tak si je připomeňme. V pondělí jsme psali o Václavu Hudečkovi a Miloslavu Vlkovi, v úterý o Václavu Kotrbatém a Bohuslavě Čelakovské Rajské, včera o Ervíně Benešové Brokešové a Václavu Matouškovi. A dnes?

Před tři čtvrtě stoletím se narodil a před 15 lety zemřel Jindřich Hásek, novinář, spisovatel, historik a vydavatel regionálních publikací, propagátor Rožmitálu a Rožmitálska. Z jeho popudu byla v roce 1990 založena Společnost Jakuba Jana Ryby, jíž byl prvním předsedou. Doma i v zahraničí organizoval kulturní akce a několik let byl redaktorem Příbramského deníku a šéfredaktorem Třemšínských listů.

Jindřich Hásek s herečkou Janou Brejchovou při besedě v rožmitálském kulturním klubu

Letos je tomu 40 let, co odešel významný český herec a divadelní pedagog Miloš Nedbal, narozený v roce 1906 v Rožmitále. Od roku 1947 až do smrti vyučoval na pražské DAMU, kde vychoval řadu úspěšných českých herců. Jako výrazný a osobitý herec s jadrným, zvonivě sytým hlasem působil od roku 1927 v řadě divadel, nejdéle však v Národním divadle a Divadle Za branou. Ve filmu a televizi si zahrál desítky rolí.

Miloš Nedbal a kresba jeho otce, jenž byl loutkářem a učitelem kreslení, na pohlednici před rokem 1917

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode