Letošní rožmitálští jubilanti - III/IV

12.01.2022 00:04

Na letošní rok připadá několik kulatých výročí osobností, které se narodily či spojily život s Rožmitálem pod Třemšínem. A tak si je připomeňme. Předevčírem jsme psali o Václavu Hudečkovi a Miloslavu Vlkovi, včera o Václavu Kotrbatém a Bohuslavě Čelakovské Rajské. A dnes?

Před 35 lety skonala v Rožmitále Ervína Benešová Brokešová, slavná houslová virtuoska, která koncertovala s Českou filharmonií i samostatně téměř po celé Evropě. Narodila se v roce 1900 v Praze a byla manželkou neméně slavného spisovatele Karla Josefa Beneše, s nímž žila po druhé světové válce v Rožmitále.

Ervína Benešová Brokešová a společný hrob s manželem na rožmitálském městském hřbitově

V roce 1972, tedy před půl stoletím, zemřel Václav Matoušek, kantor na měšťance v Rožmitále, nositel nejvyššího vyznamenání Zasloužilý učitel z roku 1966. Hluboce se zajímal o archeologii, historii, botaniku, mineralogii, kreslení či hudební výchovu. Byl sběratelem místních jmen, zvyků a obyčejů, fotografem a kronikářem Starého Rožmitálu. Publikoval stovky článků o Rožmitálsku. Narodil se v roce 1891 v Kotelsku na Semilsku.

Václav Matoušek a jeho zápis do památníku žačky 5. třídy dívek v roce 1939

Pokračování zítra.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode