Když se dělávaly preventivní prohlídky

27.03.2019 17:45

Vždycky v březnu kdysi dělávali dobrovolní hasiči ve Starém Rožmitále preventivní prohlídky zejména komínů, které měly zamezit vzniku požárů v soukromých staveních i dalších objektech. Zazděný trám v komíně byl třeba příčinou požáru v domě č. p. 112 v Rybově ulici v roce 1984. Naštěstí hasiči zasáhli včas a vznikla jen malá škoda.

Jistě není bez zajímavosti, že při těchto povinných a nařízených prohlídkách se přišlo na řadu závad, které už měly být dávno odstraněny a leckdy museli být hříšníci nahlášeni až na Městský národní výbor, potažmo Městský úřad.

Například před třiceti lety v roce 1989 byly zjištěny závady u dvaceti domů, hlavně u komínů a na půdách, ale také v dětském táboře u Sobenského rybníka, kde byly umístěny popelnice až v lese. 19. března 1999 provedli hasiči revizi komínů, přičemž zjistili sedmnáct závad, které byli majitelé povinni do konce září odstranit, jinak jim hrozila pokuta 1 000 Kč. Při tzv. dohlídkách prováděných 27. září bylo zjištěno, že z oněch 17 závad bylo odstraněno pouze pět. Doklady dvanácti hříšníků pak putovaly k dalšímu vyřízení na Městský úřad.

Dnes už preventivní prohlídky prováděné hasiči nejsou nařízené, zato kominíci – ti se mají!


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode