Jaký osud měl před 40 lety předurčen rožmitálský zámek?

19.09.2013 10:18

Nad osudem rožmitálského zámku, dominanty a ozdoby města, skrytým zdrojem příjmů pro rožmitálské podnikatele, především ve službách, by jeden zaplakal. Na druhé straně se však onen jeden musel při nedávném promítání dokumentárního filmu Být užitečný lidem v rožmitálském kině smát.

V pasáži věnované právě zámku doprovází záběry ze šermířského turnaje na nádvoří tento komentář namluvený v roce 1974:

„Zámek dnes ještě patří státním lesům. Je to škoda, protože jeho prostory slouží jako kanceláře a byty. Ale národní výbor už jedná se státními lesy a krajskou památkovou péčí a zdá se, že co nevidět zámek změní majitele. Místní národní výbor chce využít zajímavou historickou stavbu pro kulturní účely. Už dnes se na nádvoří zámku konají koncerty nebo vystoupení různých souborů. Třeba i skupiny historického šermu. Jednou tu bude brdský památník nebo pobočka Národní galerie pro sbírky orientálního umění. Bývalému zámeckému pivovaru se vrátí jeho sláva, i když bude sloužit jako restaurace. Prostě zámek bude sloužit všem. Rožmitálským i návštěvníkům města.“

Jak zámek dopadl, všichni víme. Majitelé - Američan Roderick Marshall i Slovenka Zuzana Mruškovičová mlčí a nic nedělají. 

Zámek je dominantou města.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode