Jak vidí rožmitálský zámek Eva Heyd a Aleš Haluska

07.02.2019 17:06

Příbramský deník přinesl z pera redaktorky Šárky Spáčilové přehledný materiál o zámku v Rožmitále pod Třemšínem, v němž ředitelka Czech National Trust Eva Heyd a městský radní Aleš Haluska informují o dění z poslední doby.

Podle slov paní Heyd se ukázalo, že majitelé chtějí nemovitost prodat, ale protože se tak nestane ihned, souhlasili s některými navrhovanými opatřeními. Nejdůležitějším z nich bylo umístit do zámku kastelána, který zde bydlí, stará se o bezprostřední údržbu a zabraňuje vandalství.

„Postupně jsme se dohodli, že budeme řešit nejprve okolí zámku a drobnější opravy,“ upřesnila detaily dohody ředitelka Czech National Trust. „Děje se tak se souhlasem majitelů. Ti také s námi spolupracují při podávání žádostí památkářům a souhlasí za dohodnutých podmínek s provozováním některých jednotlivých akcí, jako je třeba Den s královnou Johankou. Sami již nechtějí s ohledem na zamýšlený prodej nějakým zásadním způsobem do nemovitosti investovat."
Podle Heyd město kvituje s potěšením, že zámek přestává být ostudou centra a pomáhá její organizaci v zásadním úklidu okolí. „Pokud pořádáme nějakou akci, vychází nám vstříc a můžeme si od něj propůjčit nějaký inventář nebo nářadí od technických služeb. Také je velmi vstřícné při úklidu parku. Jsme moc rádi, že tomu tak je,“ podotkla k tomu.

To ostatně potvrdil i radní města Aleš Haluska: „Za město musím říct, že s panem Marshallem byla dlouhodobě špatná domluva a až teď, co ho zastupuje paní ředitelka, tak je vidět, že se tu něco děje a hlavně je dobře, že komunikuje i s městem. Město tady pomáhalo, technické služby pomohly odvést ten materiál okolo a vyřezané větve. Komunikace s městem je určitě lepší, a řekl bych hlavně, že se snaží zámek oživit pořádáním akcí, což město určitě vítá.“

O financování oprav Eva Heyd prozradila, že většina dosavadních oprav a úprav byla provedena bezplatně. Oprava vody a topení šlo za majiteli. „Hledáme granty, které by pomohly s financováním některých dalších úprav - třeba parku. Výtěžek z plánovaných kulturních akcí by měl také jít na další drobnější úpravy. Nemůžeme samozřejmě financovat zásadní problémy a rekonstrukci, to už bude muset příští majitel,“ naznačila plány do budoucna.

Celý článek si můžete přečíst na https://pribramsky.denik.cz/zpravy_region/situace-s-rozmitalskym-zamkem-se-obraci-k-lepsimu-20190207.html

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode